Базилика на Исусовото раѓање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Базилика на Исусовото раѓање
NativityChurch1.jpg
Основни податоци
МестоВитлеем, Израел
Припадностхристијанство
Архитектонски опис
Архитектонски типбазилика, црква

Базиликата на Исусовото раѓање е назив за црквата кој се наоѓа во Витлеем, Израел. За оваа базилика се верува дека е изградена на местото каде е роден Исус Христос. Денеска, оваа црква спаѓа под надзор на грчката православна црква во Ерусалим, ерменскиот ерусалимски патријарх. Се смета дека била изградена во 333 година, и тоа по налог на Константин I. Во 6 век била доградена од страна на Јустинијан.