Список на религии

Од Википедија — слободната енциклопедија

Списокот на религиите опфаќа само една од неколкуте можни поделби. Поради големиот број на мали религии, овој список не е потполн и конечен.

Содржина[уреди | уреди извор]

Аврамски религии[уреди | уреди извор]

Група на монотеистички традиции понекогаш групирани заедно затоа што сите се однесуваат на патријархот по име Аврам.

Дармички религии[уреди | уреди извор]

Религии засноване на концептот Дарма, исто и релегии со потекло од Индија

Откриени религии[уреди | уреди извор]

Религии чии припадници веруваат во еден Бог (класичен монотеизам).

Домородни религии[уреди | уреди извор]

Усно пренесен канон на домородните народи. Многу од овие религии вклучуваваат и некоја вид на анимизам, а многу од нив денес не постојат.