Опсада на Ерусалим (614)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Опсада на Ерусалим
Дел од Опсада на Ерусалим
Датум 614 година
Место Ерусалим
Исход Персијците го зазеле Ерусалим
Завојувани страни
Римска империја Сасанидско царство
Команданти и водачи
Зехариес Фарухан Шахрвараз


Опсадата на Ерусалим претставува воен конфликт помеѓу Римската империја и Сасанидско царство од 614 година кое завршило со преземање на Ерусалим од страна на персијците.