Прејди на содржината

27 октомври (родени)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 октомври
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 октомври
1272  Вацлав II — крал на Чешка и Полска.
1728  Џемс Кук — англиски морепловец и истражувач.
1759  Ференц Казинци — унгарски поет.
1782  Николо Паганинииталијански виртуоз на виолина и композитор.
1858  Теодор Рузвелтпретседател на САД.
1885  Владимир Чоровиќ — српски историчар.
1892  Грасилијано Рамос — бразилски писател.
1898  Димче Зографски — македонски револуционер и општествено-политички работник.
1920  Стефан Наумов - Стивнароден херој на Македонија.
1923  Рој Лихтенштајн — американски сликар.
1928  Мирослав Филип — чешки шахист.
1932  Силвија Плат — американска поетеса и писателка.
1939  Џон Клиз — британски комичар и глумец, еден од основачите на дружината „Монти Пајтон“.
1952  Роберто Бенињи — италијански глумец, комичар и режисер.
1952  Френсис Фукујама — американски филозоф, политичко-економски аналитичар и автор.
1957  Глен Ходл — англиски фудбалер.
1958  Сајмон Ле Бон — британски поп-музичар, пејач на групата „Дјуран Дјуран“ (Duran Duran).
1970  Сергеј Филин — руски балетан.
1972  Марија Мутолаатлетичарка од Мозамбик.
1975  Предраг Дробњак — црногорски кошаркар.
1979  Ивица Илиев — српски фудбалер.
1980  Бартош Хузарски — полски велосипедист.
1981  Волкан Демирел — турски фудбалски голман.
1984  Даниел Субашиќ — хрватски фудбалски голман.
1992  Стефан Ел Шарави — италијански фудбалер.
1994  Курт Зума — француски фудбалер.
1994  Огњен Добриќ — српски кошаркар.
1998  Дајо Упамекано — француски фудбалер.