Црес

Од Википедија — слободната енциклопедија

Црес е еден од островите во хрватскиот дел на Јадранско Море. Климата на островите е претежно средоземна, населението главно се занимава со полјоделство, риболов и туризам. Од полјоделството најзастепено е лозарството и одгледувањето на маслинки. Овој остров зафаќа површина од 405,78 km2, долг е 66, а широк 12 km. Населението, според пописот во 2001 изнесува 3.184. Главен град на островот е Црес.

Релјеф на островот Црес

Поврзано[уреди | уреди извор]