Дуги Оток

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дуги Оток is located in Хрватска
Дуги Оток
Дуги Оток
Дуги Оток (Хрватска)

Дуги Оток е остров во Јадранското Море. Припаѓа на Хрватска. Тој му припаѓа на групата острови на островите Задар, на северните далматински острови. Површината на островот е 124 квадратни километри, должина 43 км, а максималната ширина е 4,6 км. На островот живеат 2873 жители.

Географија на островот[уреди | уреди извор]

Островот се протега во правец северозапад - југоисток, во низа, во која е северниот остров Молат, а во јужно Корнат. Најголем остров е Вела Стража (338 м, на островот се карпести полиња на Велото Езеро, Арнево Поле, Стивање Поле, Средно Поле, итн;. Постојат бројни пештери (страшна пештера, Козја пештера, Вели Бадањ и Црвени Дупки. На островот нема извори или водотеците. Јужниот дел на островот е карпест, среден и западните делови се покриени со грмушките, а во некои места има шуми. Западниот брег е стрмен и висок, и на брегот се формирани бројни островчиња (Голац, Бршчак, Магарчич, Мал и Голем Планатак, Утра, Мртовњак, Порт, Кркнета, Лагници, Межањ, Катина ...). Населението се занимава со земјоделство, лозарство, одгледување на маслинки, риболов и сточарство.

Населени места[уреди | уреди извор]

На островот се наоѓаат: Сали (најголемото населено место на островот), Заглав, Жман, Лука, Савар, Брбињ, Дравев, Солин, Босава, Голем Рат, Веруниќ (Верона) и Поље.

Сообраќај[уреди | уреди извор]

Дуги Оток има неколку домашни дневни траекти и бродски врски со Задар, и сезонска врска со Анцоном. Поголемите пристаништа се траектни во Брбињ и Заглав, Сали и Божава. Сите населби се поврзани со островот со кој функционира локалната автобуска линија.

Знаменитости[уреди | уреди извор]

Соленото езеро

Островот има многу природни убавини, особено паркот на природата Телашчица на јужниот дел на островот, големо и мало езеро во близина на Жман, заливот Солинштица и заливот Сахарун. Постојат многу историски остатоци (вклучувајќи ги и праисториските). На островот има 3 езера (две периодично слатки и постојано солени во Телашчица). Во близина на островот има многу помали острови и карпи. Во непосредна близина е Националниот парк Корнати.

Знаменитости на островот се и светилникот Вели Рат кај Велог Рат и црквата Св. Пелегрин во Савар, како и манифестацијата на Товариќ во Салим.

Неодамна е направен обид за заживување на интересот за пештерата Страшна пештера која се наоѓа во близина на селото Савар на надморска височина од 70 метри.

Историја[уреди | уреди извор]

На Дуги Оток се споменува Константин Порфироген во средината на 10 век под името Pizuh . Во 10-11 век островот се викал Инсула Тилагус во документите (име спасен во името на заливот Телаштица). Името Големиот Остров за првпат е забележано од страна на Глаголиците од 1460 година. Истакнатите врвови на островот содржат остатоци од илирските утврдени населби и камени гробници. На котлината Мала бил пространиот римски замок (вила рустика), делумно истражуван и зачуван. Од стариот хрватски период, биле делумно сочувани цркви, стари куќи и гробови.

Едно од поранешните имиња на овој остров е Темпли, наречен така според темпларите кои живееле на островот.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Tomović, Gordana (1972). Pomorska karta Angelina Dulcerta iz 1339. g., str.94. Beograd.