Список на победници од Евровизија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Досега 64 ученици имаат победено на Евровизија од 1956-2016 година. Подолу се прикажани табеларно статистиките од Евровизија.

Список[уреди | уреди извор]

Година Датум Град домаќин Победник Песна Изведувач Поени Граница Второ место
1956 24 мај Швајцарија Лугано Швајцарија Швајцарија "Refrain" Lys Assia
Never announced
1957 3 март Германија Франкфурт Холандија Холандија "Net als toen" Corry Brokken &1000000000000003100000031 &1000000000000001400000014 Франција Франција
1958 12 март Холандија Hilversum Франција Франција "Dors, mon amour" André Claveau &1000000000000002700000027 &100000000000000030000003 Швајцарија Швајцарија
1959 11 март Франција Cannes Холандија Холандија "Een beetje" Teddy Scholten &1000000000000002100000021 &100000000000000050000005 Обединето Кралство Велика Британија
1960 29 март Обединето Кралство London Франција Франција "Tom Pillibi" Jacqueline Boyer &1000000000000003200000032 &100000000000000070000007 Обединето Кралство Велика Британија
1961 18 март Франција Cannes Луксембург Луксембург "Nous les amoureux" Jean-Claude Pascal &1000000000000003100000031 &100000000000000070000007 Обединето Кралство Велика Британија
1962 18 март Луксембург Luxembourg Франција Франција "Un premier amour" Isabelle Aubret &1000000000000002600000026 &1000000000000001300000013 Монако Монако
1963 23 март Обединето Кралство London Данска Данска "Dansevise" Grethe and Jørgen Ingmann &1000000000000004200000042 &100000000000000020000002 Швајцарија Швајцарија
1964 21 март Данска Copenhagen Италија Италија "Non ho l'età" Gigliola Cinquetti &1000000000000004900000049 &1000000000000003200000032 Обединето Кралство Велика Британија
1965 20 март Италија Naples Луксембург Луксембург "Poupée de cire, poupée de son" France Gall &1000000000000003200000032 &100000000000000060000006 Обединето Кралство Велика Британија
1966 5 март Луксембург Luxembourg Австрија Австрија "Merci, Chérie" Udo Jürgens &1000000000000003100000031 &1000000000000001500000015 Шведска Шведска
1967 8 април Австрија Vienna Обединето Кралство Велика Британија "Puppet on a String" Sandie Shaw &1000000000000004700000047 &1000000000000002500000025 Ирска Ирска
1968 6 април Обединето Кралство London Шпанија Spain "La, la, la" Massiel &1000000000000002900000029 &100000000000000010000001 Обединето Кралство Велика Британија
1969 29 март Шпанија Madrid "Vivo cantando" Salomé &1000000000000001800000018
-
Обединето Кралство Велика Британија "Boom Bang-a-Bang" Lulu
Холандија Холандија "De troubadour" Lenny Kuhr
Франција Франција "Un jour, un enfant" Frida Boccara
1970 21 март Холандија Amsterdam Ирска Ирска "All Kinds of Everything" Dana &1000000000000003200000032 &100000000000000060000006 Обединето Кралство Велика Британија
1971 3 April Ирска Dublin Монако Монако "Un banc, un arbre, une rue" Séverine &10000000000000128000000128 &1000000000000001200000012 Шпанија Шпанија
1972 25 март Обединето Кралство Edinburgh Луксембург Луксембург "Après toi" Vicky Leandros &10000000000000128000000128 &1000000000000001400000014 Обединето Кралство Велика Британија
1973 7 април Луксембург Луксембург "Tu te reconnaîtras" Anne-Marie David &10000000000000129000000129 &100000000000000040000004 Шпанија Шпанија
1974 6 април Обединето Кралство Brighton Шведска Шведска "Waterloo" ABBA &1000000000000002400000024 &100000000000000060000006 Италија Италија
1975 22 март Шведска Stockholm Холандија Холандија "Ding-a-dong" Teach-In &10000000000000152000000152 &1000000000000001400000014 Обединето Кралство Велика Британија
1976 3 април Холандија The Hague Обединето Кралство Велика Британија "Save Your Kisses for Me" Brotherhood of Man &10000000000000164000000164 &1000000000000001700000017 Франција Франција
1977 7 мај Обединето Кралство London Франција Франција "L'oiseau et l'enfant" Marie Myriam &10000000000000136000000136 &1000000000000001500000015 Обединето Кралство Велика Британија
1978 22 април Франција Paris Израел Израел "A-Ba-Ni-Bi" (א-ב-ני-בי) Izhar Cohen и Alphabeta &10000000000000157000000157 &1000000000000003200000032 Белгија Белгија
1979 31 март Израел Jerusalem "Hallelujah" (הללויה) Gali Atari и Milk and Honey &10000000000000125000000125 &100000000000000090000009 Шпанија Шпанија
1980 19 април Холандија The Hague Ирска Ирска "What's Another Year" Johnny Logan &10000000000000143000000143 &1000000000000001500000015 Германија Германија
1981 4 April Ирска Dublin Обединето Кралство Велика Британија "Making Your Mind Up" Bucks Fizz &10000000000000136000000136 &100000000000000040000004 Германија Германија
1982 24 април Обединето Кралство Harrogate Германија Германија "Ein bißchen Frieden" Nicole &10000000000000161000000161 &1000000000000006100000061 Израел Израел
1983 23 април Германија Munich Луксембург Луксембург "Si la vie est cadeau" Corinne Hermès &10000000000000142000000142 &100000000000000060000006 Израел Израел
1984 5 мај Луксембург Luxembourg Шведска Шведска "Diggi-Loo Diggi-Ley" Herreys &10000000000000145000000145 &100000000000000080000008 Ирска Ирска
1985 4 May Шведска Gothenburg Норвешка Норвешка "La det swinge" Bobbysocks! &10000000000000123000000123 &1000000000000001800000018 Германија Германија
1986 3 мај Норвешка Bergen Белгија Белгија "J'aime la vie" Sandra Kim &10000000000000176000000176 &1000000000000003600000036 Швајцарија Швајцарија
1987 9 мај Белгија Brussels Ирска Ирска "Hold Me Now" Johnny Logan &10000000000000172000000172 &1000000000000003100000031 Германија Германија
1988 30 април Ирска Dublin Швајцарија Швајцарија "Ne partez pas sans moi" Céline Dion &10000000000000137000000137 &100000000000000010000001 Обединето Кралство Велика Британија
1989 6 мај Швајцарија Lausanne Федерална Република Југославија Југославија "Rock Me" Riva &10000000000000137000000137 &100000000000000070000007 Обединето Кралство Велика Британија
1990 5 мај Федерална Република Југославија Zagreb Италија Италија "Insieme: 1992" Toto Cutugno &10000000000000149000000149 &1000000000000001700000017 Ирска Ирска


Франција Франција

1991 4 мај Италија Rome Шведска Шведска "Fångad av en stormvind" Carola &10000000000000146000000146 &100000000000000000000000 Франција Франција
1992 9 мај Шведска Malmö Ирска Ирска "Why Me?" Linda Martin &10000000000000155000000155 &1000000000000001600000016 Обединето Кралство Велика Британија
1993 15 мај Ирска Millstreet "In Your Eyes" Niamh Kavanagh &10000000000000187000000187 &1000000000000002300000023 Обединето Кралство Велика Британија
1994 30 април Ирска Dublin "Rock 'n' Roll Kids" Paul Harrington и Charlie McGettigan &10000000000000226000000226 &1000000000000006000000060 Полска Полска
1995 13 мај Норвешка Норвешка "Nocturne" Secret Garden &10000000000000148000000148 &1000000000000002900000029 Шпанија Шпанија
1996 18 мај Норвешка Oslo Ирска Ирска "The Voice" Eimear Quinn &10000000000000162000000162 &1000000000000004800000048 Норвешка Норвешка
1997 3 мај Ирска Dublin Обединето Кралство Велика Британија "Love Shine a Light" Katrina and the Waves &10000000000000227000000227 &1000000000000007000000070 Ирска Ирска
1998 9 мај Обединето Кралство Birmingham Израел Израел "Diva" (דיווה) Dana International &10000000000000172000000172 &100000000000000060000006 Обединето Кралство Велика Британија
1999 29 мај Израел Jerusalem Шведска Шведска "Take Me to Your Heaven" Charlotte Nilsson &10000000000000163000000163 &1000000000000001700000017 Исланд Исланд
2000 13 мај Шведска Stockholm Данска Данска "Fly on the Wings of Love" Olsen Brothers &10000000000000195000000195 &1000000000000004000000040 Русија Русија
2001 12 мај Данска Copenhagen Естонија Естонија "Everybody" Tanel Padar, Dave Benton и 2XL &10000000000000198000000198 &1000000000000002100000021 Данска Данска
2002 25 мај Естонија Tallinn Латвија Латвија "I Wanna" Marie N &10000000000000176000000176 &1000000000000001200000012 Малта Малта
2003 24 мај Латвија Riga Турција Turkey "Everyway That I Can" Sertab Erener &10000000000000167000000167 &100000000000000020000002 Белгија Белгија
2004 15 мај Турција Istanbul Украина Украина "Wild Dances" Ruslana &10000000000000280000000280 &1000000000000001700000017 Србија и Црна Гора Србија и Црна Гора
2005 21 мај Украина Kiev Грција Грција "My Number One" Helena Paparizou &10000000000000230000000230 &1000000000000003800000038 Малта Малта
2006 20 мај Грција Athens Финска Финска "Hard Rock Hallelujah" Lordi &10000000000000292000000292 &1000000000000004400000044 Русија Русија
2007 12 мај Финска Helsinki Србија Србија "Molitva" (Молитва) Marija Šerifović &10000000000000268000000268 &1000000000000003300000033 Украина Украина
2008 24 мај Србија Belgrade Русија Русија "Believe" Dima Bilan &10000000000000272000000272 &1000000000000004200000042 Украина Украина
2009 16 мај Русија Moscow Норвешка Норвешка "Fairytale" Alexander Rybak &10000000000000387000000387 &10000000000000169000000169 Исланд Исланд
2010 29 мај Норвешка Oslo Германија Германија "Satellite" Lena &10000000000000246000000246 &1000000000000007600000076 Турција Турција
2011 14 мај Германија Düsseldorf Азербејџан Азербејџан "Running Scared" Ell & Nikki &10000000000000221000000221 &1000000000000003200000032 Италија Италија
2012 26 мај Азербејџан Baku Шведска Шведска "Euphoria" Loreen &10000000000000372000000372 &10000000000000113000000113 Русија Русија
2013 18 мај Шведска Malmö Данска Данска "Only Teardrops" Emmelie de Forest &10000000000000281000000281 &1000000000000004700000047 Азербејџан Азербејџан
2014 10 мај Данска Copenhagen Австрија Австрија "Rise Like a Phoenix" Conchita Wurst &10000000000000290000000290 &1000000000000005200000052 Холандија Холандија
2015 23 мај Австрија Vienna Шведска Шведска "Heroes" Måns Zelmerlöw &10000000000000365000000365 &1000000000000006200000062 Русија Русија
2016 14 мај Шведска Stockholm Украина Украина "1944" Jamala &10000000000000534000000534 &1000000000000002300000023 Австралија Австралија
2017 13 мај Украина Kiev