Прејди на содржината

Министер за образование и наука на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Министер за образование и наука на Република Македонија
Функционер
Јетон Шаќири

од 31 август 2020 г.
Плата68 719 MKD/месечно[1]

Министерот за образование и наука е министер во Министерството за образование и наука на Република Македонија, која институција била основана во 1991 година. Актуелен министер за образование и наука на Република Македонија е Јетон Шаќири. Следува список на досегашни министри за образование и наука на Република Македонија:

Министри за образование (1991-2000)[уреди | уреди извор]

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Димитар Димитров
(1937-)
20 март 1991 4 септември 1992 Експертска влада
2 Димитар Бајалџиев
(1932-)
4 септември 1992 20 декември 1994 СДСМ
3 Емилија Симоска
(?)
20 декември 1994 23 февруари 1996 СДСМ
4 Софија Тодорова
(1947-)
23 февруари 1996 30 ноември 1998 СДСМ
5 Ненад Новковски
(1958-)
30 ноември 1998 28 декември 1999 ВМРО-ДПМНЕ
6 Гале Галев
(1948-)
28 декември 1999 јули 2000 ВМРО-ДПМНЕ

Министри за наука (1991-2000)[уреди | уреди извор]

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Ѓорѓи Евремов
(1932-2011)
20 март 1991 4 септември 1992 Експертска влада
2 Аслан Селмани
(1945-2011)
4 септември 1992 20 декември 1994 ПДП
3 Софија Тодорова
(?)
20 декември 1994 23 февруари 1996 СДСМ
4 Аслан Селмани
(1945-2011)
23 февруари 1996 30 ноември 1998 ПДП
5 Мерие Рушани
(1958-)
30 ноември 1998 28 декември 1999 ДПА
6 Ненад Новковски
(1958-)
28 декември 1999 јули 2000 ВМРО-ДПМНЕ

Министри за образование и наука (2000-денес)[уреди | уреди извор]

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Гале Галев
(1948-)
јули 2000 ноември 2000 ВМРО-ДПМНЕ
2 Ненад Новковски
(1958-)
ноември 2000 1 ноември 2002 ВМРО-ДПМНЕ
3 Азис Положани
(1957-)
1 ноември 2002 27 август 2006 ДУИ
4 Сулејман Рушити
(1972-)
27 август 2006 27 јули 2008 ДПА
5 Перо Стојановски
(1970-)
27 јули 2008 10 јули 2009 ВМРО-ДПМНЕ
6 Никола Тодоров
(1979-)
10 јули 2009 5 јуни 2011 ВМРО-ДПМНЕ
7 Панче Кралев
(1981-)
5 јуни 2011 29 мај 2013 ВМРО-ДПМНЕ
8 Спиро Ристовски
(1981-)
29 мај 2013 19 јуни 2014 ВМРО-ДПМНЕ
9 Абдилаќим Адеми
(1969-)
19 јуни 2014 5 април 2016 ДУИ
10 Пиштар Лутфиу
(1986-)
5 април 2016 1 јуни 2017 ДУИ
11 Рената Дескоска
(1972-)
1 јуни 2017 1 јуни 2018 СДСМ
12 Арбeр Адеми
(1985-)
1 јуни 2018 2020 ДУИ
11 Мила Царовска
(1984-)
2020 17 јануари 2022 СДСМ
12 Јетон Шаќири
17 јануари 2022 ДУИ

Наводи[уреди | уреди извор]