Список на градови во Боливија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на градови во Боливија. Списокот во оваа статија ги вклучува првите 30 најголеми градови во државата.[1]

Карта на Боливија
Ла Пас.

Градови[уреди | уреди извор]

бр. град попис 1992 попис 2001 проценка 2008 годишен раст (%)
1 Санта Крус де ла Сиера 697 278 1 113 582 1 545 161 4.79
2 Ел Алто 424 528 647 350 907 887 4.95
3 Ла Пас 713 378 789 585 877 363 1.52
4 Кочабамба 516 683 516 683 608 276 2.36
5 Сукре 131 769 193 876 281 240 5.46
6 Оруро 183 422 201 230 228 624 1.84
7 Тариха 90 113 135 783 194 768 5.29
8 Потоси 112 291 132 966 160 648 2.74
9 Сакаба 92 581 92 581 104 285 1.72
10 Монтеро 57 027 78 294 98 078 3.27
11 Тринидад 57 328 75 987 92 050 2.78
12 Рибералта 43 454 64 511 84 888 4.00
13 Јакиба 64 611 84 779 1.52
14 Квилаколо 74 980 74 980 84 548 1.73
15 Колкапируа 41 637 41 637 47 041 1.76
16 Кобиха 10 001 20 820 40 125 9.83
17 Гвајарамерин 27 706 33 095 37 121 1.65
18 Вијача 29 108 35 102
19 Вилјазон 23 670 28 045 33 943 2.76
20 Камири 27 971 26 505 32 670 3.03
21 Бермехо 21 394 26 059 32 140 3.04
22 Тикипаја 26 732 26 732 30 227 1.77
23 Ел Кармен 4 761 13 094 26 548 10.62
24 Сан Игнасио де Веласко 12 565 19 401 26 535 4.57
25 Варнес 10 866 17 872 25 619 5.28
26 Тупиза 20 137 21 707 24 491 1.74
27 Сан Борха 11 072 16 891 22 736 4.34
28 Вилјамонтес 11 086 16 113 22 675 5.00
29 Котока 9 229 15 181 21 764 5.28
30 Јапакани 8 585 14 589 21 428 5.65

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот 2012-12-05. Посетено на 2012-12-05.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]