Прејди на содржината

Религија во Франција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Верници во Франција
Римокатолици
  
31 %
Муслимани
  
8 %
Протестанти
  
3 %
Евреи
  
1 %
Атеисти/нерелигиозни
  
55 %
Богородичната црква во Париз, основана во 1163 година, споменик на католицизмот, мнозинска христијанска вера во Франција, но не официјална од 1905.

Франција е земја каде што слободата на мислата и на религијата се зачувани уште од 1789 година врз основа на Декларацијата за правата на човекот и на граѓанинот. Републиката се заснова врз принципот на Лаицизмот (или "слободата на совеста", вклучувајќи го и недостатокот од него) применет од страна на Жил Фери во 1880-тите и законот од 1905 година за поделбата на црквите и на државата. Римокатолизмот е мнозинската религија на францускиот народ. Таа повеќе не се смета за државна религија, како што било до пред 1789 година и револуцијата.

Според последните податоци кои биле направени во 2006 година, 51% од населението на Франција се Римокатолици, 31% се атеисти, околу 4% се муслимани, 3% протестанти, 1% евреи а околу 10% се нерелигиозни,