Религија во Ирска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Верници во Република Ирска
Римокатолици
  
86,8 %
Ирска црква
  
3,7 %
Муслимани
  
0,8 %
Презвитеранти
  
0,6 %
Православни
  
0,5 %
Методисти
  
0,3 %
Други
  
1,4 %
Други
  
4,4 %

Основната религијата во Република Ирска е Римокатоличката. Историски гледано, пред доаѓањето на христијанството, келтскиот политеизам била доминантна религија на нацијата.

Според последната анкета која била спроведена во 2005 година од страна на Евробарометар[1] , 73% од населението на Ирска рекле дека постои Бог и дека веруваат во него, 22% рекле дека веруваат дека постои некоја друга натприродна сила и 4 % рекле дека не веруваат ниту во Бог ниту во некоја друга сила.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Eurobarometer on Social Values, Science and technology 2005 - page 11“ (PDF). Посетено на 2007-05-05.