Религија во Романија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Верници во Романија
Православни
  
86,7 %
Римокатолици
  
4,7 %
Грко-католици
  
0,8 %
Пртотестанти
  
3,7 %
Муслимани
  
0,2 %
Други или неопределени околу
  
2 %

Романија е секуларна држава и нема национална религија. Најголема религиска организација е Романската православна црква во која членуваат околу 86.7% од романското население. Покрај православието, други позначајни религии се католицизмот со 4.7% и протестантството со 3.7%. Во Романија живее и мало турско население кое е дел од исламската религија.

Христијанство[уреди | уреди извор]

Православие[уреди | уреди извор]

Источното православие е најголемата религиозна организација во Романија. Вкупниот број на верници е околуѕ 19.000.000 според пописот од 2002 година или 86,7% од населението. Според анкетата која била спроведена во 2007 година, 38% од верниците одат во црква неколкупати неделно или повеќепати во еден месец, 20% одат на црква на месечно барем еднаш, 33% одат само еден или двапати годишно, а 7% не посетуваат црквата[1].

Римокатоличка црква[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2002 година, има 1.028.401 верници односно приврзаници на Римокатоличката црква во Романија, кои ја сочинуваат 4.7% од населението. Мнозинството од католиците се со унгарска етничка припадност, иако постојат и повеќе од 300.000 етнички Романски католици, главно во Трансилванија.

Гркокатолизам[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2002 година, има 191.556 верници односно приврзаници на Гркокатоличката црква во Романија, кои ја сочинуваат 0.8% од населението[2]. Мнозинството на грко-католиците, живеат во северниот дел од Трансилванија.

Според информациите од 2003 година, романската грко-католичка црква во истата година имала 737.900 верници, но сепак постои голем спор помеѓу римокатоличката црква околу ова прашање[3].

Протестантство[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2002 година [1] Архивирано на 25 март 2008 г. Протестантите претставуваат 5,2% од вкупното население на земјата.

Ислам[уреди | уреди извор]

И покрај тоа што бројот на приврзаниците на исламот е релативно мал, ислам|исламот има голема традиција во Романија, а особено во Северна Добруџа, во регионот на Црното Море, кој бил дел од Отоманското Царство речиси пет века (1420-1878 ). Според пописот од 2002 година, 67,566 луѓе, или приближно околу 0,3 од вкупната популација, истакнале дека нивната религија е исламот.[4] 97% од романските муслимани се жители на Северна Добруџа.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Center for Urban and Regional Sociology (CURS), Influenţa media asupra comportamentului electoral[мртва врска] (Mass-media influence on the electoral behavior), September-October 2007 poll; beneficiary: National Audio-Visual Council; sample: 2000 subjects aged 18 (age of majority) or over from homes with TV sets; margin of error: ±2.2%. (романски)
  2. 2002 Romanian census official data.
  3. Romania-International Religious Freedom Report 2005 on U.S. Department of State Website
  4. (романски) Recensământ 2002. Rezultate: Populaţia după religie Архивирано на 25 март 2008 г. at the 2002 Census official site; retrieved February 26, 2008