Религија во Луксембург

Од Википедија — слободната енциклопедија
Верници во Луксембург
Римокатолици
  
95 %
Протестанти
  
3,2 %
Евреи
  
0,5 %
Муслимани
  
0,05 %
Други
  
0,04 %
Луксембург, Клерво, црква

Постојат поголем број на верски организации во Луксембург. Најголема заедница е Римокатоличката, но земјата ги почитува и правата на другите религиозни заедници.

Според последната анкета спроведена од страна на Евробарометар во 2005,[1]

  • 44% од граѓаните на земјата одговориле дека "веруваат во Бог односно дека тој постои".
  • 28% одговориле дека "веруваат во некоја друга натприродна сила".
  • 22% одговориле дека "не веруваат ниту во Бог ниту во некоја друга сила".

Христијанство[уреди | уреди извор]

Римокатоличка црква[уреди | уреди извор]

Римокатолицизмот е најстарата религија во Луксембург. Луксембург е главниот центар за христијанството во текот на средниот век. Таа успеала да се задржи на големоравниште во времето на реформацијата. Вкупниот процент на верници е околу 95%.

Протестантство[уреди | уреди извор]

Протестантството е втора најголема религија во Луксембург со околу 10.000 верници (1 % до 3,2 % од населението). Тие се поделени во неколку протестантски цркви и вероисповеи, вклучувајќи ги лутеранството, калвинизмот, англиканството и евангелизмот.

Јудаизам[уреди | уреди извор]

Денес, во Луксембург живеат околу 1.200 Евреи, од кои, 650 се верски активни.

Ислам[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Eurobarometer on Social Values, Science and technology 2005 - page 11“ (PDF). Посетено на 2007-05-05.