Религија во Чешка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Верници во Чешка
Христијани околу
  
20 %
Муслимани
  
0,1 %
Будисти
  
0,5 %
Хиндуисти
  
0,003 %
Други
  
2,6 %
Нерелигиозни околу
  
67,8 %

Чешка, заедно со Естонија, е една од најмалку религиозните популации во цела Европа. Според пописот од 2001 година, 59% од земјата се агностици, атеисти или нерелигиозни, 26,8% се Римокатолици и 2.5% се протестанти.[1]

Според најновите податоци на Евробарометар од 2005,[2] 19% од Чешките граѓаните одговориле дека "тие веруваат дека постои Бог" (втора најниска стапка меѓу земјите на Европската Унија по Естонија со 16%),[3].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Obyvatelstvo hlásící se k jednotlivým církvím a náboženským společnostem“ (чешки). Czech Statistical Office. Посетено на 2006-12-19.
  2. „Eurobarometer on Social Values, Science and technology 2005 - page 11“ (PDF). Посетено на 2007-05-05.
  3. „Social values, Science and Technology“ (PDF). Eurobarometer. 2005. Посетено на 2006-12-19.