Религија во Швајцарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Верници во Швајцарија
Римокатоличка црква
  
46 %
Протестанти
  
40 %
Муслимани
  
4,26 %
Будизам
  
0,29 %
Хиндуизам
  
0,2 %
Јудаизам
  
0,1 %
Други околу
  
3 %
Нерелигиозни или атеисти
  
11,11 %

Христијанството е доминантна религија во Швајцарија, поделено помеѓу Римокатоличката црква (46% од населението спред податоци од 2008) и Швајцарската реформска црква (40%). Имиграција го донел исламот во изминатиот век, и денеска бројот на муслиманитер е околу 4.26%. Истот се однесува и за православието, чијшто процент е околу 1.8%[1]. Други помали религиозни зеадници се различни протестантски вероисповеди (во висина од 1,94%), Нова Апостолска Црква (0,45%), Хиндуизам (0,38%), Будизам (0,29%), Јудаизам (0,25%), Јеховините сведоци (0,23%) и Старокатоличка црква (0,18%). 11,11% од Швајцарија се атеисти според податоци од 2000 година, други 4,33% одбиле да дадат изјава.

Според последната анкета спроведена од страна на Евробарометар во 2005,,[2]

  • 48% од швајцарските граѓани одговориле дека "веруваат во Бог односно дека тој постои".
  • 39% одговориле дека "веруваат во некоја друга натприродна сила".
  • 9% одговориле дека "не веруваат ниту во Бог ниту во некоја друга сила".

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „CIA World Factbook section on Switzerland“. Архивирано од изворникот на 2020-05-15. Посетено на 2009-11-07.
  2. „Eurobarometer on Social Values, Science and technology 2005 - page 11“ (PDF). Посетено на 2007-05-05.