Религија во Естонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Верници во Естонија
Лутеранци околу
  
14,8 %
Православни
  
13,9 %
Муслимани
  
0,4 %
Баптисти
  
0,4 %
Баптисти
  
0,14 %
Нерелигиозни околу
  
50 %

Според последната анкета спроведена од страна на Евробарометар во 2005,[1] 16% од граѓаните на Естонија одговориле дека "веруваат во Бог", а 54% одговориле дека "постои некоја друга сила" и 26% одговориле дека "неверуваат ниту во Бог ниту во некоја натприродна сила". Според оваа анкета, Естонците се наоѓаат на самиот врв во Европската унија како најголем атеистички народ. Историски, сепак, Естонија била на повеќепати била седиште на Лутеранството.

Помалку од една третина од населението се декларира како религиозно односно околу 32% од населението. Во Естонија има повеќе религиозни организации и тоа:

  • Естонска Евангелска Лутеранска црква, а вкупниот број на верници изнесува 14,8%
  • Естонска Православна Црква, а вкупниот број на верници изнесува 13,9%
  • Исламска организација, а вкупниот број на верници изнесува 0.4%
  • Баптистичка организација, а вкупниот број на верници изнесува околу 0.4
  • Римокатолици, а вкупниот број на верници изнесува околу 0.1

Исто така има и голем број на помали Протестантски, еврејски, будистички и други религиозни групи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Eurobarometer on Social Values, Science and technology 2005“ (PDF). стр. 11. Посетено на 2007-05-05.