Религија во Словенија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Верници во Словенија
Римокатолици
  
57 %
Православни
  
2,3 %
Протестанти околу
  
1 %
Муслимани
  
2,4 %
Други околу
  
10 %
Нерелигиозни или атеисти околу
  
25 %

Според анкетата од 1992 година, само 20% од возрасните Словенци веруваат во "личен Бог" (уште 39% рекле дека веруваат во Бог како "етеричeн дух ".

Во 1997 година: 24% од словенската популација се изјасниле дека веруваат во постоењето на Бог, без какви какви било сомневања; 29% од возрасните граѓани веруваат во Христовото Воскресение, 37,5% од Словенците веруваат во Рајот и 24% во пеколот.

Денеска, најголема религија во Слоивенија е Римокатоличката. Околу 57% според податоци од 2002 година се приврзаници на оваа религија. Помали верски организации се православието, протестантството, исламот итн.