Религија во Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Верници во Албанија
Mуслимани
  
38 %
Православни
  
22 %
Римокатолици
  
13 %
Други или атеисти околу
  
30 %

Според Светската база на податоци, 38,8% од населението на Албанија се муслимани (30% сунитски муслимани, 8% Бекташи), 22% од населението се православни и 13% Римокатолици.[1][2][3][4][5] Сепак, голем дел од Албанците се или атеисти или агностици. Според податоците на Меѓународната Верска Слобода од 2007 година: "Не постојат сигурни податоци за вкунпниот нивни процент, но се смета дека истиот се движи од 25-40 проценти.", оставајќи го 60-75% од населението не-религиозно.[6][7][8][9]

Во времето кога Албанија била дел од Османлиското Царство, поголемиот дел од населението го сочинувале муслимани. Со прогласувањето на независност во 1912 година од Осанлиската империја, верскиот идентитет во Албанија постојано до денес се менувал. Ова најмногу се должи на комунистичкиот режим од 1944 до 1991, кога режимот на Енвер Хоџа ја прогласи државата за атеистичка, како единствена во светот. По падот на комунизмот во 1991 година, во Албанија се зголемил бројот на христијаните. Римокатоличката црква има свое претставништво во градот Скадар. Од друга страна постојат и голем број на џамии, како една од најпознатите е џамијата во Драч.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2013-05-30. Посетено на 2009-11-07.
  2. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2008-05-10. Посетено на 2009-11-07.
  3. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2008-04-07. Посетено на 2009-11-07.
  4. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2009-11-14. Посетено на 2009-11-07.
  5. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2009-08-22. Посетено на 2009-11-07.
  6. "Instantanés d’Albaníe, un autre regard sur les Balkans", 2005 - [1] Архивирано на 3 март 2009 г. Etudiants en Tourisme et Actions Patrimoniales. (Plus de 72 % irréligieux ou non pratiquants. 28 % se répartissent en 21 % musulmans, 6% orthodoxes, 3 % catholiques.)
  7. Zuckerman, Phil. "Atheism: Contemporary Rates and Patterns ", chapter in The Cambridge Companion to Atheism, ed. by Michael Martin, Cambridge University Press: Cambridge, UK (2005) [2] Архивирано на 26 декември 2018 г.
  8. O'Brien, Joanne and Martin Palmer. 1993. The State of Religion Atlas. New York, NY: Simon and Schuster ("Over 50% of Albanians claim 'no religious alliance.'")]
  9. Goring, Rosemary (ed). Larousse Dictionary of Beliefs & Religions (Larousse: 1994); pg. 581-584. Table: "Population Distribution of Major Beliefs" [3] Архивирано на 26 декември 2018 г. (Nonreligious 74.00%)