Религија во Италија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Верници во Италија
Римокатоличка црква
  
87,6 %
Источнокатоличка црква
  
0,2 %
Италијано-албанска католичка црква
  
0,1[1] %
Други католици
  
0,07 %
Православни
  
1,6[2] %
Протестанти
  
1,1 %
Муслимани
  
2,1[2] %
Будизам
  
0,3[2] %
Хиндуизам
  
0,2[2] %
Јудаизам
  
0,1 %
Други околу
  
3 %
Нерелигиозни
  
5,8 %

Римокатолицизмот е најголемата верска организација во Италија. Според некои податоци,[3] нивниот процент е 87,8% од вкупниот број на населението од кој 30.8% посетуваат верски објект секоја недела. Меѓутоа, постојат и некои важни религиозни малцинства.

Според последната анкета спроведена од страна на Евробарометар во 2005,,[4]

  • 74% од италијанските граѓани одговориле дека "веруваат во Бог односно дека тој постои".
  • 16% одговориле дека "веруваат во некоја друга натприродна сила".
  • 6% одговориле дека "не веруваат ниту во Бог ниту во некоја друга сила".

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Italy, Statistics by Diocese, by Catholic Population [Catholic-Hierarchy]
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Caritas Dossier Immigrazione 2007
  3. Corriere della Sera - Italia, quasi l'88% si proclama cattolico
  4. „Eurobarometer on Social Values, Science and technology 2005 - page 11“ (PDF). Посетено на 2007-05-05.