Религија во Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Верници во Унгарија
Римокатолици
  
52,5 %
Источни католици
  
0,27 %
Православни
  
0,16 %
Калвинисти
  
16,2 %
Лутеранци
  
3 %
Евреи
  
0,1 %
Други
  
0,2 %
Римокатолици
  
13 %
Римокатолици
  
15 %

Мнозинството од населението на Унгарија биле христијанизирани во текот на 10 век. Првиот унгарски крал, Свети Иштван I го зел западното христијанство, иако неговата мајка, Саролт, била крстена по источниот обред. Унгарија останала претежно католичка земја до 16 век, односно до појавата на реформацијата и Лутеранството, каде калвинизмот бил прифатен од скоро цела популација. Во втората половина на 16 век, сепак, Езуитите предводени преку својата кампања на Контрареформација меѓу Унгарците, успеале ниовниот процент да го намалат. До 17 век, Унгарија веќе била католичка земја. Во некои од источните делови на земјата околу Дебрецен, сѐ уште постојат протестантски заедници. Православието во Унгарија е на религијата главно на некои национални малцинства во земјата, особено, Романци, Руси, Украинци и Срби.

Според последните податоци, 5 289 521 од населението на Унгарија се Римокатолици, 268 935 - источни католици, 15 928 - православни, 1 622 796 калвинисти, 304 705 - лутеранци, 17 705 - баптисти, 5 840 - адвентисти, 34 530 - други протестантски деноминации, 24 340 - други христијански деноминации, 12 871- евреи, 13 567 - други нехристијански деноминации, 1 483 369 - атеисти, 1 734 333- не одговориле на прашањето за нивната религиозна принадлежност.