Портал:Класична музика

Од Википедија — слободната енциклопедија
уреди   

Портал „Класична музика“

Класична музика е термин кој се употребува за музичката традиција која е непроменета и речиси дијаметрално спротивна на популарната музика на современата култура. Ова музика ги евоцира класичните традиции, се фокусира на формални стилови, се занимава со детална деконструкција и критика, и бара особено конценрирано вимание од слушателот. Ова музика е во сродство со, и често споредувана со, фините уметности и високата култура. Фактот што многи класични дела ја задржуваат својата популарност низ времето и се популарни и ден денес сведочи за неодминливиот квалитет на оваа музика. И покрај тоа, неоспорно дека јавниот вкус за посветеноста и ценењето на ваквата музика има избледнето низ годините. Затоа класичната музика со себе носи и носталгичен квалитет.(повеќе)
уреди   

Избрана статија

Георг Фридрих Хендл
Георг Фридрих Хендл

Георг Фридрих Хендл (гер. Georg Friedrich Händel, англ. George Frideric Handel) (23 февруари 168514 април 1759) — германски британски барокен композитор, водач во музичките форми кончерто гросо, опера и ораториум. Роден е во Хале, а го провел речиси сиот полнолетен живот во Англија, британски државјанин на 22 јануари 1727. Неговите најпознати дела се Месија, ораториум според текст од Библијата на кралот Јаков, Музика на вода и Музика за кралскиот огномет. За поука и инспирација ги користел техниките на големите композитори на италијанскиот барок, како и музиката на Хенри Персел, а самиот пак извршил големо влијание врз многу композитори по него како Хајдн, Моцарт и Бетовен, а неговите дела биле од значење за преодот од Барокот кон Класицизмот.

Повеќе...

уреди   

Избран изведувач

Пијанистот Симон Трпчески е еден од најафирмираните македонски изведувачи и веројатно најдобриот македонски пијанист на сите времиња. За неговиот талент сведочат мноштво меѓународни успеси и највисоки критики, како и генералното мислење на музичките критичари ширум светот дека Трпчески е еден од најдобрите пијанисти на сите времиња.

Повеќе...

уреди   

Инструменти...

уреди   

Дали сте знаеле...


уреди   

Новости

уреди   

Избрана слика

Ла Скала - ентериер
Ла Скала - ентериер
Ентериер на театарот Ла Скала во Милано, Италија
уреди   

Избран инструмент

Чембало или клавичембало е општ поим кој се однесува на неколку видови на инструменти со клавијатура како големиот инструмент кој денеска се нарекува чембало, но и помалите слични инструменти како вигринал, „муселар“ виргинал и спинета. Сите овие инструменти произведуваат звуци со тргање на жиците наместо со удирање како кај пијаното и клавикордот. Се верува дека инструментите од семејството на клавичембала потекнуваат од цитрата на која некој некогаш и ставил клавијатура.

Повеќе...


уреди   

Рекоа...

„Сета добра музика е веќе искомпонирана од луѓе со перики и такви работи.“Френк Запа

„Јас сум револуционер, парите ништо не ми значат.“Фредерик Шопен

уреди   

Главни периоди

уреди   

Композитори

Средновековие (476-1400): АБВГДЃЕЖЗЅИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ

Ренесанса (1400-1600): АБВГДЃЕЖЗЅИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ

Барок (1600-1760): АБВГДЃЕЖЗЅИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ

Класицизам (1730-1820): АБВГДЃЕЖЗЅИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ

Романтизам (1815-1910): АБВГДЃЕЖЗЅИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ

XX век (1900-2000): АБВГДЃЕЖЗЅИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ

уреди   

Сродни портали и ВикиПроекти