Бадинерија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Бадинерија (фр. badinerie) или бадинаж (badinage) — кратко живо танцово музичко дела чие име доаѓа од францускиот збор badiner („шегување“). Изразот се јавил за време на XVIII век кога бадинеријата за прв пат била вклучена како став во барокната свита. Најпознатиот пример за вакво дело е свитата „Бадинерија“ (Badinerie) од Јохан Себастијан Бах, дел од делото „Оркестрална свита бр. 2 во х-мол“ за флејта и гудала, BWV 1067.