Костурско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Костурско Езеро
Λίμνη Καστοριάς
Податоци
Надм. висина: 623 м
Површина: 28 кв.км
Максимална должина: м
Максимална ширина: м
Максимална длабочина: 9.5 м

Костурско езеро (на грчки : Λίμνη Καστοριάς, Лимни Касториас, исто и Λίμνη Ορεστίδος, Орестида), е езеро во Егејска Македонија, Република Грција, дел од групата на Егејските езера.

Езерото се наоѓа на територијата на околија Костур , Општина Костур.

Географија[уреди | уреди извор]

Еутрофно езеро, коешто се наоѓа во котлина меѓу планините Вич и Грамос.Координати: 40°31'сгш 21°18'игд.

Хидролошки податоци[уреди | уреди извор]

Се наводнува од 9 мали рекички.

Флора и Фауна[уреди | уреди извор]

Тука гнездат :

Мал воден бик Ixobrychus minutus (40+ двојки)

Ноќна чапја Nycticorax nycticorax (околу 60 двојки)

Црвена чапја Ardea purpurea

Пепелава (Сива) чапја Ardea cinerea

Бел штрк Ciconia ciconia

Кафена потопница Aythya nyroca (10-30 двојки, тука е едно од најважните места за овој вид во Грција)

Орел змијар Circaetus gallicus

Златен (Карпест) орел Aquila chrysaetos

Обична вртимушка Sterna hirundo

Рибарче Alcedo atthis и Маслинов вољич Hippolais olivetorum

Регуларно се гледаат Розов (Обичен) пеликан Pelecanus onocrotalus и Белоглав (Кадроглав) пеликан Pelecanus crispus, додека зимно време тука долетуваат Голем корморан Phalacrocorax carbo sinensis (500 во јануари 1987 година) и Белоопашест орел Haliaeetus albicilla.[1]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]