Алгебра

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Алгебрата (од арапски: Al-gebr) е наука на бројчано решавање проблеми со заменување на непознатите апстракции со познати вредности. Таа е една од најстарите гранки на математиката. Алгебрата може да се примени секаде каде станува збор за операции на аналогно собирање и множење на броевите.

Алгебрата ја вовел персискиот научник Мухамед ел-Хорезми, во едно од своите дела, засновано на индиски или грчки извори.