Жозеф-Луј Лагранж

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Жозеф Луј Лагранж (25 јануари 1736 - 10 април 1813) бил италијански математичар и астроном којшто даде значаен придонес во сите области на математичката анализа и теоријата на броеви, како и во класичната и небесната механика. Уште пред да наполни 20 години бил професор по геометрија во Кралското артилериско училиште во Торино.