Член (математика)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Член е математички израз кој може да образува посебен дел од една равенка, низа или друг поголем израз.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Во елементарната математика, членот може да биде поединечен број или променлива, или пак производ од неколку броја или променливи, одделен од другите членови со знаците + или −. На пример, во

3 + 4x + 5yzw

3, 4x и 5yzw се членови.

друг пример би бил

3x+4x-2x

што се членови поврзани со горенаведениот пример

Во контекст на полиномите, „член“ понекогаш значи моном со коефициент: to 'collect like terms' in a polynomial is the basic операција of making it a линеарна комбинација на засебни мономи.

Една низа честопати се претставува како збир од нејзините членови.

Но во општа математичка смисла, поимот „член“ не е ограничен на собирање. Поединечните чинители во еден израз што претставува производ се членови на множењето.

Видови членови кај операциите[уреди | уреди извор]

собирање
собироци
одземање
намаленик и намалител
множење
множител и множеник (чинители).
делење и дропки
горниот член е броител (деленик), а долнот е именител (делител).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Schwartzman, Steven (1994). The words of mathematics: An etymological dictionary of mathematical terms used in English. The Mathematical Association of America. стр. 219. ISBN 0-88385-511-9.