Прејди на содржината

Израз (математика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Составни делови на еден алгебарски израз:
1 – степен, 2 – коефициент, 3 – член, 4 – знак, 5 – постојана, - променливи

Израз — поим во математиката кој означува конечен состав од знаци кој е добро сточен согласно правилата што важат во тој контекст. Математичките знаци може да означуваат бројки (постојани), променливи, операции, функции, децимали, групирање, и други аспекти на сиктансата.

Изразите имаат широка примена, и тоа од простите како:

  (линеарен полином)
  (квадратен полином)
  (рационален израз)

па до сложените:

Во математичките изрази спаѓаат аритметички изрази, полиноми, алгебарски изрази, затворени изрази и аналитички изрази. На табелава што следи се покажани сличностите и разликите помеѓу овие видови изрази.

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]