Диофант

Од Википедија — слободната енциклопедија
Насловната страница на оригиналното издание од 1621 година на латинскиот превод од Клод Гаспар Баше де Мезиријак од Аритметика на Диофант

Диофант од Александрија (живеел околу 250. година од новата ера) бил грчки математичар и ги открил равенките кои во негова чест биле наречени Диофантови равенки. Иако бил истакнат во неговото време, за него има скромни податоци. Неговата дејност била сочувана во 6 глави во Аритметика која стигнала до нас (седум глави се изгубени), која веројатно била најстарата распава за алгебра. Диофант првенствено се интересирал за употреба на симболи во величините, математичките операции и односи. Пред тоа, овие величини биле опишувани со зборови.
Најпознат е по Диофантовите равенки, неодредени равенки со рационални коефициенти за кои се бара рационално решение.
Една задача била напишана на неговиот гроб, чие решение е бројот на годините кога тој починал :br />

":Шеснаестина од своите години си играв како дете,
и још половина шеснаестина момче со брада ги дочека
Се посреќив со жена кога помина уште седмина
Мојот сакан син проживеа само половина од векот на татка си
јас сронив солза дека судбината го однела тактото на почеток
Двапати, две лета го оплакуваше со родителска тага и очај
кога и тој го виде крајот на својот макотрпен живот"

при што се добива решение, наводно 84.