Комутативност

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поимот комутативност најчесто се врзува за бинарните математички операции кај кои редоследот на операндите не влијае на резултатот на операцијата.

Комутативна операција

Пример[уреди | уреди извор]

Нека е дефинирана бинарната операција така што за важи:

Тогаш согласно дефиницијата оваа операција е комутативна.

Воопштување[уреди | уреди извор]

Овде може да се направи и воопштување за , . Операцијата е комутативна ако за секоја и секоја нејзина пермутација важи:

тј.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ayres, Frank, Schaum's Outline of Modern Abstract Algebra, McGraw-Hill; 1st edition (June 1, 1965). ISBN 0070026556.

Поврзано[уреди | уреди извор]