Светски пласман UCI

Од Википедија — слободната енциклопедија

Светските пласмани во друмскиот велосипедизам за мажи на UCI се бодовен систен, што се користи за пласманите на машките друмски велосипедисти. Бодовите се добиваат во последниот 12-месечен период, со бодови достапни на секоја трка, чија вредност се разликува од трка до трка.

Претходниот систем на светски друмски пласман на UCI бил во функција во периодот 1989-2004. Бил укинат во 2005 година и биле воведени одвоени системи за пласмани. Врвните ProTour пласмани биле заменети со систем на светскиот пласман за 2009-2010 и овој пласман бил споен во светската турнеја во 2011 година. Нов систем на светски пласман бил отпочнат во 2016 година, што ги вклучило трките од Светската турнеја и континенталните екипи.

Моментални пласмани[уреди | уреди извор]

Светски пласман UCI (поединечен), од 24 март 2019 г.[1]
Место Велосипедист Екипа Бод. Прет. Пом.
1  Жилијан Алафилип (ФРА) Декојнинк-Квик Степ 3.797,95 3 +2
2  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим 3.514 2 -1
3  Примож Роглич (СЛО) Џамбо-Висма 3.191,28 8 +5
4  Том Димулен (ХОЛ) Тим Санвеб 3.145,43 5 +1
5  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Гобер 2.770,90 2 -3
6  Тибо Пино (ФРА) Групама-ФДЖ 2.656 9 +3
7  Петер Саган (СВК) Бора-Хансгрое 2.549 7
8  Сајмон Јејтс (ВБР) Мичелтон-Скот 2.497 6 -2
9  Ромен Барде (ФРА) АГ2Р-Ла Мондијал 2.413 10 +1
10  Елија Вивијани (ИТА) Декојнинк-Квик Степ 2.329 4 -6
Промена во пласманот од претходната недела
Велосипедист под 23 години

Светски пласман UCI (екипен), од 24 март 2019 г.[1]
Место Држава Бод. Прет. Пом.
1 Белгија Декојнинк-Квик Степ 14.108,84 1
2 Обединето Кралство Тим Скај 12.148,50 2
3 Германија Бора-Хансгрое 11.184,47 3
4 Казахстан Астана 10.966,00 5 +1
5 Холандија Џамбо-Висма 10.553,23 6 +1
6 Германија Тим Санвеб 10.347,79 7 +1
7 Шпанија Мовистар Тим 9.612,34 4 -3
8 Бахреин Бахреин-Мерида 9.563,05 8
9 САД Трек-Сегафредо 8.414,72 9
10 {Австралија Мичелтон-Скот 8.376,64 10

Светски пласман UCI (национален), од 24 март 2019 г.[1]
Место Држава Бод. Прет. Пом.
1  Франција 13.127,95 2 +1
2  Белгија 12.992,81 1 -1
3  Холандија 11.137,08 4 +1
4  Шпанија 10.801,89 3 -1
5  Италија 10.035,52 5
6  Обединето Кралство 9.672,76 6
7  Колумбија 9.091,15 7
8 Австралија Австралија 8.160,70 8
9  Германија 7.312,28 9
10  Словенија 7.235,55 11 +1

Број еден возачи и земји[уреди | уреди извор]

Следи табела на возачи, земји и екипи кои го освоиле првото место во Светскиот пласман:

Број 1 (еден) поединци
Возач Екипа Почетна седмица Завршна седмица Седмици Вкупно
 Џејсон Кристи (НЗЛ) Кенијан Рајдерс Даунандер 10 јануари 2016 17 јануари 2016 2 2
 Сајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ 24 јануари 2016 6 март 2016 7 7
 Ричи Порт (АВС) Ванти-Груп Гобер 13 март 2016 13 март 2016 1 1
 Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер 20 март 2016 20 март 2016 1 1
 Петер Саган (СВК) Тинкоф (2016)
Бора-Хансгрое (2017)
27 март 2016 2 април 2017 54 54
 Грег ван Авермат (БЕЛ) (2) Ванти-Груп Гобер 9 април 2017 3 март 2018 47 48
 Крис Фрум (ВБР) Тим Скај 4 март 2018 14 април 2018 6 6
 Петер Саган (СВК) Бора-Хансгрое 15 април 2018 26 мај 2018 6 60
 Крис Фрум (ВБР) Тим Скај 27 мај 2018 21 јули 2018 7 13
 Петер Саган (СВК) Бора-Хансгрое 22 јули 2018 22 септември 2018 9 69
 Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим 23 септември 2018 17 март 2019 26 26
 Жилијан Алафилип (ФРА) Декојнинк-Квик Степ 24 март 2019 до денес 1 1
Број 1 (еден) држави
Држава Почетна седмица Завршна седмица Седмици Вкупно
Нов Зеланд Нов Зеланд 10 јануари 2016 17 јануари 2016 2 2
Австралија Австралија 24 јануари 2016 28 февруари 2016 6 6
 Италија 6 март 2016 6 март 2016 1 1
Австралија Австралија (2) 13 март 2016 20 март 2016 2 8
 Белгија 27 март 2016 24 април 2016 5 5
 Франција 1 мај 2016 19 февруари 2017 43 43
 Белгија (2) 26 февруари 2017 5 март 2017 2 7
 Франција (2) 12 март 2017 19 март 2017 2 45
 Белгија (3) 26 март 2017 9 октомври 2017 29 36
 Италија (2) 16 октомври 2017 16 октомври 2017 1 2
 Белгија (4) 23 октомври 2017 21 јануари 2018 14 50
 Италија (3) 28 јануари 2018 28 јануари 2018 1 3
 Белгија (5) 4 февруари 2018 4 февруари 1 51
 Италија (4) 11 февруари 2018 11 февруари 2018 1 4
 Белгија (6) 18 февруари 2018 18 февруари 1 52
 Италија (5) 25 февруари 2018 8 септември 2019 27 31
 Белгија (7) 9 септември 2018 17 март 2019 28 80
 Франција (3) 24 март 2019 до денес 1 46
Број 1 (еден) екипи
Екипа Почетна седмица Завршна седмица Седмици Вкупно
Белгија Декојнинк-Квик Степ 13 јануари 2019 до денес 11 11
Легенда
Рекорд

Последно обновено: 24 март 2019

Број еден возач и земја на крај на годината[уреди | уреди извор]

Следи табела на возачи и земји кои го освоиле соодветниот пласман на крајот на годината:

Поединечен
Година Возач Екипа
2016  Петер Саган (СВК) Тинкоф
2017  Грег ван Авермат (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер
2018  Алехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим
Национален
Година Држава
2016  Франција
2017  Белгија
2018  Белгија

Последно обновено: 4 март 2019

Систем на пласман[уреди | уреди извор]

Пласман Преглед
Поединечен светски пласман UCI Овој пласман е пресметуван врз основа на 52 недели со обнова секој понеделник. Поредокот на крајот на календарската година ќе го прикажува крајниот победник. За разлика од претходните системи на пласман, овој ќе ги вклучува сите возачи, од Светската турнеја до возачите во категориите под 23 години. Бодовите ќе бидат доделувани на сите трки, од Светската турнеја до категориите 1.2 и 2.2.
Национален светски пласман UCI Овој пласман е заснован на континенталниот пласман, најдобрите осум возачи ќе придонесуваат кон нивниот национален пласман.
Пласман во Светската турнеја на UCI Ова е пласманот на возачи, екипи и земји кои учествуваат на трките од Светската турнеја. Само возачите кои се дел од UCI World Tour екипите ќе добиваат бодови на трките од Светската турнеја.
Континентален пласман Ќе постојат потпласмани на пласманите од бодовите забележани на трки надвор од Светската турнеја (како, Европската турнеја на UCI, Азиската турнеја на UCI, итн.) за поединци, екипи и земји. Ова ќе дозволи еден возач да може да се појави во повеќе пласмани, на пример возач кој ја освоил Страде Бјанки и етапа на Трката околу Калифорнија, ќе забележи бодови во Европската и Американската турнеја.

Претходни & Моментални системи на пласман[уреди | уреди извор]

Светска турнеја на UCIОкеанска турнеја на UCIЕвропска турнеја на UCIАзиска турнеја на UCIАмериканска турнеја на UCIАфриканска турнеја на UCIProTour UCIСветски друмски куп UCIСветски друмски пласман UCIСупер Престиж ПерноПредизвик Дегранж-Коломбо

Објаснување на новиот бодовен систем за 2016[уреди | уреди извор]

Настани UCI[уреди | уреди извор]

Бодовна распределба за првите места[уреди | уреди извор]

Светска турнеја на UCI Континентални трки
Место Тур де Франс Џиро д’Италија
Вуелта а Еспања
Поголеми настани од Светската турнеја

Тур Даун Андер, Париз-Ница, Тирено-Адријатико, Милано-Санремо, Гент-Вевелгем, Трка околу Фландрија, Париз-Рубе, Амстел Голд Рејс, Лиеж-Бастон-Лиеж, Критериум ди Дофине, Тур де Свис, Тур де Романди, Гран при Квебек, Гран при Монтреал, Џиро ди Ломбардија

Помали настани од Светската турнеја

Е3 Харелбеке, Флеш Валон, Класика де Сан Себастијан, Хамбург Класик, Трка околу Баскија, Трка околу Полска, Енеко Тур, Волта а Каталуња, ГП Западна Франција

Настани HC Настани 1.1 & 2.1 Настани 1.2 & 2.2
Регионални игри
Настани 1.2U & 2.2U Национални купови
1 1000 850 500 400 200 125 40 30 70
2 800 680 400 320 150 85 30 25 55
3 675 575 325 260 125 70 25 20 40
4 575 460 275 200 100 60 20 15 30
5 475 380 225 180 85 50 15 10 25
6 400 320 175 140 70 40 10 5 20
7 325 260 150 120 60 35 5 3 15
8 275 220 125 100 50 30 3 1 10
9 225 180 100 80 40 25 5
10 175 140 85 68 35 20 3
11 150 120 70 56 30 15
12 125 100 60 48 25 10
13 105 84 50 40 20 5
14 85 68 40 32 15
15 75 60 35 28 10
16 70 56 30 24 5 3
17 65 52
18 60 48
19 55 44
20 50 40
21 40 32 20 16
22
23
24
25
26 30 24
28
29
30
31–40 25 20 10 8
41–50 20 16
51–55 15 12 5 4
56–60 10 8 3 2

Распределба на бодовите на пролог & етапа[уреди | уреди извор]

Етапен поредок Тур де Франс Џиро д’Италија
Вуелта а Еспања
Поголеми настани од Светската турнеја

Тур Даун Андер, Париз-Ница, Тирено-Адријатико, Милано-Санремо, Гент-Вевелгем, Трка околу Фландрија, Париз-Рубе, Амстел Голд Рејс, Лиеж-Бастон-Лиеж, Критериум ди Дофине, Тур де Свис, Тур де Романди, Гран при Квебек, Гран при Монтреал, Џиро ди Ломбардија

Помали настани од Светската турнеја

Е3 Харелбеке, Флеш Валон, Класика де Сан Себастијан, Хамбург Класик, Трка околу Баскија, Трка околу Полска, Енеко Тур, Волта а Каталуња, ГП Западна Франција

Настани HC Настани 2.1 Настани 2.2 Настани 2.2U Национални купови
1 120 100 60 50 20 14 7 3 12
2 50 40 25 20 10 5 3 1 8
3 25 20 10 8 5 3 1 4
4 15 12
5 4 5

Распределба на бодови на второстепните пласмани по етапа[уреди | уреди извор]

Етапен поредок Тур де Франс Џиро д’Италија
Вуелта а Еспања
1 120 100
2 50 40
3 25 20

Носење на водечката маичка на трката[уреди | уреди извор]

Тур де Франс Џиро д’Италија
Вуелта а Еспања
Поголеми настани во Светската турнеја

Тур Даун Андер, Париз-Ница, Тирено-Адријатико, Милано-Санремо, Гент-Вевелгем, Трка околу Фландрија, Париз-Рубе, Амстел Голд Рејс, Лиеж-Бастон-Лиеж, Критериум ди Дофине, Тур де Свис, Тур де Романди, Гран при Квебек, Гран при Монтреал, Џиро ди Ломбардија

Помали настани во Светската турнеја

Е3 Харелбеке, Флеш Валон, Класика де Сан Себастијан, Хамбург Класик, Трка околу Баскија, Трка околу Полска, Енеко Тур, Волта а Каталуња, ГП Западна Франција

Настани HC Настани 2.1 Настани 2.2 Настани 2.1U & 2.2U Настани NCup
Бодови од ден 25 20 10 8 5 3 1 1 1

Други настани[уреди | уреди извор]

Бодови за Светските, Олимписките, Континенталните & Националните првенства[уреди | уреди извор]

Светски првенства
Олимписки игри
Светски првенства под 23 години Континентални првенства
Континентални игри
Континентални првенства под 23 години Национални првенства
Место Друмска трка Хронометар Друмска трка Хронометар Друмска трка Хронометар Друмска трка Хронометар Друмска трка – A Хронометар – A Друмска трка – B Хронометар – B
1 600 350 200 125 200 70 70 25 70 30 30 15
2 475 250 150 85 150 55 55 20 55 25 25 10
3 400 200 125 70 125 40 40 15 40 20 20 5
4 325 150 100 60 100 30 30 10 30 15 15 3
5 275 125 85 50 85 25 25 5 25 10 10 1
6 225 100 70 40 70 20 20 3 20 5 5
7 175 85 60 35 60 15 25 15 3 3
8 150 70 50 30 50 10 10 10 1 1
9 125 60 40 25 40 5 5 5
10 100 50 35 15 35 3 3 3
11 85 40 30 10 30
12 70 30 25 48 25
13 60 25 20 5 20
14 50 20 15 5 15
15 40 15 10 5 10
16 35 10 5
(место 16-30)
3 5
17 30 5 3
(место 31-40)
18 30 5
19 30 5
20 30 5
21 30
22–31 20
32–50 10
51–55 5
56–60 3

Светско првенство во екипен хронометар[уреди | уреди извор]

Место Екипен хронометар
1 500
2 400
3 325
4 275
5 225
6 175
7 150
8 125
9 100
10 85
11 70
12 60
13–15 50
16–20 30
21–25 25

Извор:[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 „Мажи - Светски пласман UCI - Индивидуален“. Меѓународен велосипедистички сојуз. Посетено на 24 март 2019. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „uci-worldranking“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. http://www.uci.ch/mm/Document/News/Rulesandregulation/16/82/39/2-ROA-20160101-E_English.pdf

Надворешни врски[уреди | уреди извор]