Родонска тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Родонска тврдина
Kalaja e Rodonit
Поглед кон тврдината
Карта
Општи податоци
ЗемјаАлбанија

Родонската тврдина (албански:Kalaja e Prezë)) е тврдина која се наоѓа во Албанија. Тврдината била изградена во 1450 година. нејзината должина е 400 метри. Во 1500 година замокот бил заземенод страна на Венеција. Дел од нејзините ѕидини се наоѓаат под водата на Јадранско Море.