Канинска тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Канинска тврдина
Kalaja e Kaninës
Поглед кон тврдината
Карта
Општи податоци
ГрадКанина, блиску Валона
ЗемјаАлбанија

Канинската тврдина (албански:Kalaja e Kaninës)) е тврдина која се наоѓа во Канина, на 6 километри од градот Валона во Албанија. Оваа тврдина во 12 век, како епархија била дел од Охридската архиепископија. Тврдината се смета дека била изградена во Илирскиот период во 3 век. Потоа, бил користен од страна на Византија, Венеција и Османлиското Царство. Замокот се наоѓа на надморска висина од 380 метри, и е расположена на 3,6 хектари,