Белградска тврдина (Албанија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Белградска тврдина
Kalaja e Beratit
Белградска тврдина
Карта
Општи податоци
ГрадБелград
ЗемјаАлбанија

Белградската тврдина (албански: Kalaja e Beratit) — тврдина во градот Белград, Албанија. Достапна е само од нејзината јужна страна. Пред да биде изградена денешната тврдина, на нејзиното место се наоѓало засолниште на Римјаните во околу 200 п.н.е. Доградена е во времето на византиските цареви Теодосиј II и Јустинијан I. Истата била проширена во XIII век. Во следните векови станала седиште најпрвин на српските а подоцна и на османлиските власти.