Сопотска тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сопотска тврдина
Borsh Castle.jpg
Сопотска тврдина
Општи податоци
ГрадБорш
ЗемјаАлбанија

Сопотска тврдина или Боршка тврдина (албански:Kalaja e Borshit)) е тврдина која се наоѓа во Борш кај Сопот, Албанија. Во неа се пронајдени остатоци кои датираат од IV век п.н.е. Во текот на IV век пак била раширена. Во текот на својата историја, тврдината била користена од страна на Јустинијан I во периодот од 527 - 565 година, а подоцна и од страна на Али Паша Јанински.