Роберт Лукас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Роберт Лукас
Robert Lucas
Роден 15 септември 1937
Јакима, Вашингтон, САД
Занимање економист


Роберт Лукас е американски економист.

Животот и делото[уреди | уреди извор]

Роберт Лукас е роден на 15 септември 1937 година во Јакима (Вашингтон) во САД. Дипломирал на Универзитетот во Чикаго на историја и економија, а на истиот универзитет докторирал во 1964 година. Во периодот 1963-1974 година работел како асистент и професор на Универзитетот Карнеги-Мелон (Питсбург). Од 1975 година работел како професор на Универзитетот во Чикаго на Одделот за економија.

Член е на Американската академија на науките, добитник е на Нобелова награда за економија (1995) за достигањата на планот транформација на макроекономската анализа и продлабочубање на нашето разбирање за економската политика. Лукас истражува во неколку области: монетарна теорија, меѓународна трговија, фискална политика, економски раст и др.

Како поединец или во коавторство, тој е автор на голем број дела (претежно статии), во кои ја развива и применува теоријата на рационални очекувања. Од нив најпознати се:

  • Реалните пари, вработеноста и инфлацијата (во авторство со Л.Рапинг),
  • Неутралноста на парите и очекувањата (1972),
  • Економетриско тестирање на хипотезата за природната стапка (1972),
  • Модел на рамнотежа за деловните циклуси,
  • Истражувања на теоријата на деловните циклуси (1981),
  • Модели на деловните циклуси (1981) и
  • Рационалните очекувања и економетриската практика(1981).[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Проф.д-р Методија Стојков, Развој на економската мисла, Економски факултет, Скопје.