Последици од Првата светска војна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Костурницата во Дуомон, Франција каде што се погребени германски и француски војници кои загинале во Верденската битка од 1916 г.

По завршувањето на Првата светска војна вкупниот број на воени и цивилни жртви изнесувал околу 40 милиони луѓе. Иако бројот на жртви е предмет на бројни расправи, проценките се дека околу 15 до 19 милиони се убиени и околу 23 милиони припадници на војските биле ранети. Со тоа несомнено се рангира меѓу најсмртоносните конфликти во човековата историја. Околу две третини од воените смртни случаи во Првата светска војна се случиле во битка. Сепак, болестите, вклучително и пандемијата од 1918 година довеле до една третина од вкупните воени смртни случаи за сите војувачки страни. Дури 6 милиони луѓе биле запишани како исчезнати.

Здравствени ефекти[уреди | уреди извор]

Превоз на отоманските војници повредени во Сиркеџи.

Војната имала длабоки последици врз здравјето на војниците. Од 60 милиони европски воен персонал кој бил мобилизиран од 1914 до 1918 година, 8 милиони биле убиени, 7 милиони биле трајно онеспособени, а 15 милиони биле сериозно повредени. Германија загубила 15,1% од активната машка популација, Австроунгарија загубила 17,1%, а Франција загубила 10,5%[1]. Во Германија, цивилните смртни случаи биле 474,000 повисоки отколку во мирни услови, што во голем дел се должи на недостигот на храна и недоволната исхранетост, што го ослабил отпорот кон болестите[2]. До крајот на војната, гладот убил околу 100.000 луѓе во Либан[3]. Помеѓу 5 и 10 милиони луѓе загинале од глад во Русија од 1921 година[4]. До 1922 година, во Русија имало меѓу 4,5 милиони и 7 милиони деца бездомници, како резултат на скоро една деценија уништување од Првата светска војна, Руската граѓанска војна и последователниот глад од 1920-1922[5]. Бројни антисоветски Руси ја напуштиле земјата по револуцијата; до 1930-тите, северниот кинески град Харбин имал 100.000 Руси[6]. Илјадници луѓе емигрирале во Франција, Англија и во САД.

Болестите се ширеле во хаотични воени услови. Само во 1914 година, епидемичниот тифус, пренесен од вошки[7], убил 200.000 во Србија[8]. Од 1918 до 1922 година, Русија имала околу 25 милиони инфекции и 3 милиони смртни случаи од епидемичен тифус[9]. Во 1923 година, 13 милиони Руси имале заболено маларија, нагло зголемување од предвоените години[10]. Покрај тоа, голема епидемија на грип се проширила низ целиот свет. Генерално, пандемијата на грип во 1918 година убила најмалку 50 милиони луѓе[11][12].

Социјалните нарушувања и раширеното насилство на Руската револуција од 1917 и следната Руска граѓанска војна предизвикалe повеќе од 2.000 погроми во поранешното Руско Царство, главно во Украина[13]. Околу 60.000-200.000 цивилни Евреи биле убиени во злосторствата[14].

По Првата светска војна, Грција се борела против турските националисти предводени од Мустафа Кемал Ататурк, војната што на крајот резултирала со огромна размена на население меѓу двете земји според Договорот од Лозана[15]. Според различни извори[16], неколку стотици илјади Грци загинале во овој период, што било поврзано со грчкиот геноцид[17].

Економски ефекти[уреди | уреди извор]

Британски плакат, „Претворете го вашето сребро во куршуми“

Еден од најдраматичните ефекти од војната било проширувањето на владините овластувања и одговорности во Британија, Франција, САД и Доминионите на Британската Империја. За да ја искористат целата моќ на нивните општества, владите создале нови министерства и овластувања. Нови даноци биле наметнати и донесени закони, сите дизајнирани да ги зајакнат воените напори и многумина траат до ден-денес. На сличен начин, војната ги заострила способностите на некои поранешни големи и бирократизирани влади, како што се Австроунгарија и Германија.

Бруто-домашниот производ (БДП) се зголемил за три сојузници (Велика Британија, Италија и САД), но се намалил во Франција и Русија, во неутрална Холандија и во трите главни Централни сили. Намалувањето во БДП во Австрија, Русија, Франција и Отоманското Царство се движело меѓу 30 и 40 отсто. На пример, во Австрија, повеќето свињи биле заклани, така што на крајот на војната немало месо.

Во сите нации, владиниот удел во БДП се зголемил, надминувајќи 50% во Германија и Франција и речиси достигнал ниво во Британија. За да плати на САД, Британија наплатила големи инвестиции во американските железници, а потоа започнала да позајмува многу на Вол Стрит. Претседателот Вилсон бил на работ да ги прекине кредитите кон крајот на 1916 година, но дозволил големо зголемување на позајмиците на САД на Сојузниците. По 1919 година, САД побарале отплата на овие заеми. Отплатата, делумно, била финансирана од германските репарации, кои, пак, биле поддржани од американските заеми за Германија. Овој кружен систем се распаднал во 1931 година и некои кредити никогаш не биле вратени. Велика Британија сè уште им должи на САД 4,4 милијарди, долг од Првата светска војна во 1934 година. Последната рата конечно била платена во 2015 година[18].

Макро и микро-економските последици биле пренесени од војната. Семејствата биле променети со заминувањето на многу мажи. Со смртта или отсуството на примарниот примач на плата, жените биле принудени да влезат во работна сила. Во исто време, индустријата требало да ги замени изгубените работници испратени во војна. Ова помогнало во борбата за правата на глас за жените[19].

„Жената зад оружјето“ прикажувајќи жени на работа во англиски фабрики за муниција.

Првата светска војна дополнително ја зголемила родовата нерамнотежа, додавајќи го феноменот на вишок од жени. Смртта на скоро еден милион мажи за време на војната во Британија го зголемил родовиот јаз за речиси еден милион: од 670.000 до 1.700.000. Бројот на невенчани жени кои барале економски средства драматично се зголемил. Покрај тоа, демобилизацијата и економскиот пад по војната предизвикало голема невработеност. Војната го зголемило женското вработување.

Во Британија, рационализацијата конечно била наметната во почетокот на 1918 година, ограничена на месо, шеќер и масти (путер и маргарин), но не и леб. Новиот систем функционирал беспрекорно. Од 1914 до 1918 година, членството на синдикатите двојно се зголемило, од малку над четири милиони до нешто повеќе од осум милиони.

Велика Британија се свртела кон нејзините колонии за помош во добивање на суштински воени материјали чија понуда од традиционални извори станало тешко. Геолозите како Алберт Ернест Китсон биле повикани да пронајдат нови ресурси на скапоцени минерали во африканските колонии. Китсон открил важни нови депозити на манган, кои се користеле во производството на муниција, во Голд Коуст[20].

Според членот 231 од Версајскиот договор (т.н. клаузула за воена вина) , Германија ја прифатила одговорноста за сета загуба и штета на која биле подложени сојузничките и асоцираните влади и нивните државјани како последица на војната[21]. Со тоа била формулирано правна основа за репарации, а слична клаузула била вметната во договорите со Австрија и Унгарија. Сепак, ниту еден од нив не го толкувал тоа како признавање на воена вина[22]. Во 1921 година вкупната сума за репарација била 132 милијарди златни знаци, меѓутоа, експертите од сојузниците знаеле дека Германија не може да ја плати оваа сума, поради кое била поделена на три категории[23].

Оваа бројка можело да се плати во готово или во натура (јаглен, дрво, хемиски бои, итн. Кон 1929 година започнала Големата депресија, предизвикувајќи политички хаос низ целиот свет[24]. Во 1932 година, меѓународната заедница ја суспендирала исплатата на репарациите, со што Германија само платила еквивалент на 20.598 милијарди во репарации[25]. Со подемот на Адолф Хитлер, сите обврзници и заеми што биле издадени во текот на 1920-тите и почетокот на 1930-тите биле откажани. Така, по Втората светска војна, на конференцијата во Лондон во 1953 година, Германија се согласила да продолжи со исплатата на позајмените пари. На 3 октомври 2010 година, Германија го направила последното плаќање на овие обврзници[26][27][28][29].

Национални прашања[уреди | уреди извор]

Карта на територијални промени во Европа по Првата светска војна (од 1923 година)

Војната клучно влијаела во промените на границите на државите во светот и нивните уредувања. Полска повторно станала независна држава по повеќе од еден век. Кралството Србија и нејзината династија, инаку земјата со најмногу жртви по глава на жител[30][31][32], станала столб на новата мултинационална држава, Кралството на Србите, Хрватите и Словенците, подоцна преименувана во Кралство Југославија. Чехословачка, која поседувала територии од Кралството Бохемија и делови од Кралството Унгарија, станала суверена држава. Русија била клучен дел од Советскиот Сојуз и ги загубила Финска, Естонија, Литванија и Латвија, кои станале независни држави. Отоманското Царство наскоро било заменето од Турција и неколку други земји на Блискиот Исток.

Во Британската Империја, војната започнала нови форми на национализам. Во Австралија и Нов Зеланд ова била првата голема војна во која се бореле новоформираните земји, и еден од првите случаи каде австралиските војници се бореле како Австралијци, а не како субјекти на британската круна. Денот Анзак, во чест на Австралискиот и Новозеландскиот армиски корпус, го слави овој момент[33][34]. По Битката кај Вими Риџ, каде што канадските сили за првпат се бореле како самостоен корпус, Канаѓаните започнале да се однесуваат кон нив како нација „фалсификувана од огнот“[35]. Откако успеале на истото бојно поле да постигнат резултати, тие за првпат биле почитувани на меѓународно ниво за сопствените достигнувања. Канада влегла во војната како доминион на Британската Империја и останала таква, иако се појавила со поголема мера на независност[36][37]. Кога Британија објавила војна во 1914 година, владите автоматски биле вклучени во војната. Владите на Канада, Австралија, Нов Зеланд и Јужна Африка биле поединечни потписници на Договорот од Версај[38].

Формирањето на современата држава Израел и корените на континуираниот израелско-палестински конфликт делумно се наоѓаат во нестабилната динамика на моќта на Блискиот Исток што произлезе од Првата светска војна[39]. Пред крајот на војната, Отоманското Царство одржувала скромно ниво на мир и стабилност низ Блискиот Исток[40]. Со падот на османлиската влада започнале и првите конфликти. Политичките граници направени од победниците од Првата светска војна биле брзо формирани, понекогаш само со површно советување со месното население. Тие продолжуваат да бидат проблематични и во борбите за национален идентитет од 21 век[41][42]. Распаѓањето на Отоманското Царство на крајот од Првата светска војна било клучно во придонесот кон современата политичка ситуација на Блискиот Исток, вклучувајќи го и Арапско-израелскиот конфликт.[43][44][45]

Список на човечки жртви по држава[уреди | уреди извор]

Кога бројот на смртни случаи во земјата е оспорен, се дава прилична бројка на воени загуби.
Држава Припадност Население (во милиони) Вкупно смртни случаи Смртните случаи во % на населението Ранет воен персонал
Австралија Сили на Антанта 5.0 59.330[46] до 62.149[47] 1.19% до 1.24% 152.171[46]
Австроунгарија Централни сили 51.4 1.787.000 до 2.081.200 3.48% до 4.05% 3.620.000[46]
Белгија Сили на Антанта 7.4 123.870 до 144.337 1.67% до 1.95% 44.686[48]
Обединетото Кралство (со колонии)
Вкупно за целата Британска Империја
Сили на Антанта 45.4
380.0
867.829 до 1.011.687
1.077.283 до 1.244.093
1.91% до 2.23%
0.28% до 0.33%
1.675.000
2.101.077
Бугарија Централни сили 4.5 187.500 3.41% 152.390[46][48]
Германија Централни сили 64.9 2.198.420 до 2.800.720 3.39% до 4.32% 4.215.662
Грција Сили на Антанта 4.8 155.000 до 176.000 3.23% до 3.67% 21.000[48]
Данска неутралност 2.7 700 0.03%
Индија Сили на Антанта 315.1 64.449 до 73.905 0.02% 69.214[46]
Италија Сили на Антанта 35.6 1.052.400 до 1.243.400 2.96% до 3.49% 947.000[48]
Јапонија Сили на Антанта 53.6 300 до 4.661 0% до 0.01% 907[48]
Јужна Африка Сили на Антанта 6.0 7.121 до 9.726 0.12% до 0.16% 12.029[46]
Канада Сили на Антанта 7.2 58.639 до 66.996 0.81% до 0.93% 149.732[46]
Луксембург неутралност 0.3
Нов Зеланд Сили на Антанта 1.1 16.711 до 18.060 1.52% до 1.64% 41.317[46]
Норвешка неутралност 2.4 1.180 0.08%
Њуфаундленд Сили на Антанта 0.2 1.204 до 1.570 0.6% до 0.79% 2.314
Отоманско Царство Централни сили 21.3 2.825.000 до 3.271.844 13.26% до 15.36% 400.000[48] до 763.753[49]
Португалија Сили на Антанта 6.0 89.235 1.49% 13.751[46]
Романија Сили на Антанта 7.5 580.000 до 665.706 7.73% до 8.88% 120.000[48]
Русија Сили на Антанта 175.1 2.840.000 до 3.394.369 1.62% до 1.94% 3.749.000 до 4.950.000[48]
САД Сили на Антанта 92.0 117.466 0.13% 204.002[50]
Србија Сили на Антанта 4.5 750.000 до 1.250.000 16.67% до 27.78% 133.148[48]
Франција Сили на Антанта 39.6 1.697.000 до 1.737.800 4.29% до 4.39% 4.266.000[48]
Црна Гора Сили на Антанта 0.5 3.000 до 13.325 0.6% до 2.67% 10.000[48]
Шведска неутралност 5.6 800 0.02%
Сили на Антанта 806.6 9.235.553 до 10.080.391 1.05% до 1.25% 11.611.271 до 12.812.271
Централни сили 142.1 6.997.920 до 8.341.264 4.92% до 5.87% 8.388.052 до 8.751.805
Вкупно 959.7 15.486.153 до 19.174.335 1.69% до 1.89% 22.101.100 до 23.665.873

Споменици[уреди | уреди извор]

Индиската порта во Делхи е посветена на индиските војници кои загинале во војната.

Споменици биле изградени во илјадници села и градови. Оние што биле погребани во импровизираните гробишта постепено нивните останки биле префрлани на формални гробишта повторно во близина на бојните полиња, под грижа на неколку организации. Многу од овие гробишта исто така имаат централни споменици за исчезнатите или неидентификувани мртви, како што е споменикот на Менин Гејт и меморијалниот Тиепвал.

Во 1915 година, Џон МекКреј, канадски армиски лекар, ја напишал песната „In Flanders Fields“ како поздрав за оние што загинале во Големата војна. Објавена во магазинот Punch на 8 декември 1915 година, таа сè уште се рецитира, особено на Денот на примирјето од Првата светска војна и на Денот во спомен на загинатите во војната[51][52].

Националниот музеј и спомен на Националната светска војна во Канзас Сити, Мисури, е споменик посветен на сите Американци кои служеле во Првата светска војна.

Владата на Велика Британија имала буџетирано значителни ресурси за одбележување на војната во периодот од 2014 до 2018 година. Водечкото тело е Кралскиот воен музеј[53]. На 3 август 2014 година, францускиот претседател Франсоа Оланд и германскиот претседател Јоаким Гаук заедно ја одбележале стогодишнината од германското објавување на војна во Франција[54].

Културни[уреди | уреди извор]

Првата светска војна имала трајно влијание врз колективната меморија на луѓето. Многумина во Британија ја виделе војната како сигнали за крајот на ерата на стабилност што се протегала назад во викторијанскиот период, а низ цела Европа многумина ја сметале за пресвртница[55]. Историчарот Самуел Хајнс објаснил:

Една генерација невини млади мажи, заминаа во војна за да го направат светот безбеден за демократијата. Тие беа заклани во глупави битки планирани од глупи генерали. Оние кои преживеале биле шокирани, разочарани и огорчени од нивните воени искуства, и виделе дека нивните вистински непријатели не биле Германци, туку старите луѓе дома кои ги излажале. Тие ги отфрлија вредностите на општеството што ги испратило во војна, и со тоа ги разделиле своите генерации од минатото и од нивното културно наследство.[56]

Ова станало најчеста перцепција на Првата светска војна, која ја зафатило уметноста, киното, песните и приказните објавени подоцна. Филмови како што се На запад ништо ново, Патеки на славата и Крал и Земја ја зацврстиле идејата, додека филмовите за време на војната, вклучувајќи ги и Camrades, Poppies of Flanders, и Shoulder Arms, укажуваат дека погледите на војната биле многу повеќе позитивни [57]. Слично на тоа, уметноста на Пол Неш, Џон Неш, Кристофер Невинсон и Хенри Тонкс во Британија насликала негативен поглед кон конфликтот во согласност со растечката перцепција.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Kitchen 2000, стр. 22.
 2. Howard, N.P. (1993). The Social and Political Consequences of the Allied Food Blockade of Germany, 1918–19 (PDF). German History. 11. стр. 161–88. table p 166, with 271,000 excess deaths in 1918 and 71,000 in the first half of 1919 while the blockade was still in effect.
 3. Saadi 2009.
 4. Patenaude, Bertrand M. (30 January 2007). „Food as a Weapon“. Hoover Digest. Hoover Institution. Архивирано од изворникот на 19 July 2008. Посетено на 14 August 2014.
 5. Ball 1996, стр. 16, 211.
 6. „The Russians are coming (Russian influence in Harbin, Manchuria, China; economic relations)“. The Economist (US). 14 January 1995. Архивирано од изворникот на 2007-05-10. Посетено на 2018-11-10. (via Highbeam.com)
 7. Ч. Џ. Вопицка, Тајне Балкана: седам година службовања у епицентру европске олује,. Београд, 2009, стр. 55 - 56.
 8. Tschanz.
 9. Conlon.
 10. Taliaferro, William Hay (1972). Medicine and the War. стр. 65. ISBN 0-8369-2629-3.
 11. Knobler 2005.
 12. Kamps, Bernd Sebastian; Reyes-Terán, Gustavo. Influenza. Influenza Report. Flying Publisher. ISBN 3-924774-51-X. Посетено на 17 November 2009.
 13. „Pogroms“. Encyclopaedia Judaica. American-Israeli Cooperative Enterprise. Посетено на 17 November 2009.
 14. „Jewish Modern and Contemporary Periods (ca. 1700–1917)“. Jewish Virtual Library. American-Israeli Cooperative Enterprise. Посетено на 17 November 2009.
 15. "The Diaspora Welcomes the Pope" Архивирано на 4 јуни 2012 г., Der Spiegel Online. 28 November 2006.
 16. R. J. Rummel, "The Holocaust in Comparative and Historical Perspective", 1998, Idea Journal of Social Issues, Vol.3 no.2
 17. Hedges, Chris (17 September 2000). „A Few Words in Greek Tell of a Homeland Lost“. The New York Times.
 18. https://www.express.co.uk/news/uk/562830/First-World-War-debt-paid-off
 19. Noakes, Lucy (2006). Women in the British Army: War and the Gentle Sex, 1907–1948. Abingdon, England: Routledge. стр. 48. ISBN 0-415-39056-7.
 20. Green 1938, стр. CXXVI.
 21. Anton Kaes; и др. (1994). The Weimar Republic Sourcebook. University of California Press. стр. 8. Напосредна употреба на al. во: |author= (help)
 22. Marls, The Myths of Reparations, pp. 231–2
 23. Marks, p. 237
 24. World War One: A Short History By Norman Stone
 25. Marks, p. 233
 26. Hall, Allan (28 September 2010). „First World War officially ends“. The Telegraph. Berlin. Посетено на 15 March 2017. The final payment of £59.5 million, writes off the crippling debt that was the price for one world war and laid the foundations for another.
 27. Suddath, Claire (4 October 2010). „Why Did World War I Just End?“. Time. Архивирано од изворникот на 2013-08-17. Посетено на 1 July 2013. World War I ended over the weekend. Germany made its final reparations-related payment for the Great War on Oct. 3, nearly 92 years after the country's defeat by the Allies.
 28. „World War I to finally end for Germany this weekend“. CNN. 30 September 2010. Архивирано од изворникот на 2017-03-16. Посетено на 15 March 2017. Germany and the Allies can call it even on World War I this weekend.
 29. MacMillan, Margaret (25 December 2010). „Ending the War to End All Wars“. The New York Times. Посетено на 15 March 2017. NOT many people noticed at the time, but World War I ended this year.
 30. „Appeals to Americans to Pray for Serbians“. The New York Times. 27 July 1918.
 31. „Serbia Restored“. The New York Times. 5 November 1918.
 32. Simpson, Matt (22 August 2009). „The Minor Powers During World War One – Serbia“. firstworldwar.com.
 33. 'ANZAC Day' in London; King, Queen, and General Birdwood at Services in Abbey“. The New York Times. 26 April 1916.
 34. Australian War Memorial. „The ANZAC Day tradition“. Australian War Memorial. Архивирано од изворникот на 2008-05-01. Посетено на 2 May 2008.
 35. Canadian War Museum. „Vimy Ridge“. Canadian War Museum. Посетено на 22 October 2008.
 36. „The War's Impact on Canada“. Canadian War Museum. Посетено на 22 October 2008.
 37. „Canada's last WW1 vet gets his citizenship back“. CBC News. 9 May 2008. Архивирано од изворникот на 11 May 2008.
 38. Documenting Democracy Архивирано на 20 мај 2016 г.. Retrieved 31 March 2012
 39. Doughty 2005.
 40. Hooker 1996.
 41. Kaplan 1993.
 42. Salibi 1993.
 43. Evans 2005
 44. Israeli Foreign Ministry.
 45. Gelvin 2005
 46. 46,0 46,1 46,2 46,3 46,4 46,5 46,6 46,7 46,8 Great Britain. War Office. „Statistics of the military effort of the British Empire during the Great War, 1914–1920“. London H.M. Stationery Off. Посетено на 14 април 2018 – преку Internet Archive.
 47. „Commonwealth War Graves Commission Annual Report 2014–2015“. Commonwealth War Graves Commission. Commonwealth War Graves Commission. Архивирано од изворникот на 2016-06-25. Посетено на 24 мај 2016.
 48. 48,00 48,01 48,02 48,03 48,04 48,05 48,06 48,07 48,08 48,09 48,10 „World War I: People, Politics and Power“. Britannica Educational Publishing. 2010. Отсутно или празно |url= (help)
 49. „Ordered to die: a history of the Ottoman army in the First World War“. Edward J. Erickson. Greenwood Publishing. 2001. Отсутно или празно |url= (help)
 50. „American War and Military Operations Casualties: Lists and Statistics“ (PDF). Congressional Research Service.
 51. „John McCrae“. Historica. Архивирано од изворникот на 9 June 2011.
 52. David, Evans. „John McCrae“. Canadian Encyclopedia. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2018-11-10.
 53. „Commemoration website“. 1914.org. Посетено на 28 February 2014.
 54. „French, German Presidents Mark World War I Anniversary“. France News.Net. Архивирано од изворникот на 2014-10-10. Посетено на 3 August 2014.
 55. Sheftall, Mark David (2010). Altered Memories of the Great War: Divergent Narratives of Britain, Australia, New Zealand, and Canada.
 56. Hynes, Samuel Lynn (1991). A war imagined: the First World War and English culture. Atheneum. стр. i–xii. ISBN 978-0-689-12128-9.
 57. Todman 2005, стр. 153-221.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]