Пловдив (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Пловдивска област)
Пловдивска област
Област Пловдив
Карта на Бугарија, Пловдивска област е означена
мапа
Админ. центар:Пловдив
Површина:5 972 км2
Население:712 702
Број на општини:18
Регистарска ознака:PB
Областен Управител:Тодор Петков
информација

Пловдивска област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во јужниот дел на земјата во историската област Тракија. Опфаќа површина од 5 972 км2 од плодородната Тракиска низина и има население од 712 702 луѓе.

Список на населените места во Област Пловдив[уреди | уреди извор]

Градовите се со здебелен фонт.

Општина Асеновград[уреди | уреди извор]

Асеновград, Бачково, Бојанци, Бор, Врата, Горни Воден, Горнослав, Добростан, Долни Воден, Долнослав, Ж'лт Кам'к, Златоврх, Избеглии, Нови Извор, Изворово, Козаново, Конуш, Косово, Леново, Љасково, Мостово, Мулдава, Нареченски Бани, Новаково, Орешец, Патријарх Евтимово, Стоево, Сини Врх, Тополово, Три Могили, Узуново, Червен

Општина Брезово[уреди | уреди извор]

Бабек, Борец, Брезово, Врбен, Дрангово, Зелениково, Златосел, Отец Кирилово, П'дарско, Розовец, Свежен, Стрелци, С'рнегор, Тјуркмен, Чехларе, Чоба

Општина Калојаново[уреди | уреди извор]

Бегово, Главатар, Горна Махала, Долна Махала, Дуванлии, Д'лго Поле, Житница, Иван Вазово, Калојаново, Отец Паисиево, Песнопој, Р'жево, Р'жево Конаре, Сухозем, Черноземен

Општина Карлово[уреди | уреди извор]

Бања, Бегунци, Богдан, Васил Левски, Ведраре, Војњагово, Горни Домљан, Домљан, Д'бене, Иганово, Калофер, Каравелово, Карлово, Климент, Клисура, Куртово, Крнаре, Марино Поле, Московец, Мраченик, Певците, Пролом, Розино, Слатина, Соколица, Столетово, Христо Даново

Општина Л'ки[уреди | уреди извор]

Балкан Махала, Белица, Борово, Џурково, Дрјаново, Здравец , Л'кавица, Л'ки, Манастир, Четрока, Југово

Општина Марица[уреди | уреди извор]

Бенковски, Војводиново, Војсил, Граф Игнатиево, Динк, Желјазно, Калековец, Костиево, Крислово, Маноле, Манолско Конаре, Радиново, Рогош, Скутаре, Строево, Трилистник, Труд, Царацово, Јасно поле

Општина Пловдив[уреди | уреди извор]

Пловдив

Општина Првомај[уреди | уреди извор]

Брјагово, Буково, Бјала Река, Виница, Воден, Градина, Добри Дол, Драгојново, Д'лбок Извор, Езерово, Искра, Караџалово, Крушево, Поројна, Православен, Првомај, Татарево

Општина Раковски[уреди | уреди извор]

Белозем, Болјарино, Момино Село, Раковски, Стрјама, Чал'кови, Шишманци

Општина Родопи[уреди | уреди извор]

Белаштица, Бојково, Браниполе, Брестник, Брестовица, Дедово, Златитрап, Извор, Кадиево, Крумово, Лилково, Марково, Оризари, Првенец, Ситово, Скобелево, Устина, Храбрино, Цалапица, Чурен, Јагодово

Општина Садово[уреди | уреди извор]

Ахматово, Богданица, Болјарци, Караџово, Катуница, Кочево, Милево, Моминско, Поповица, Садово, Селци, Чешнегирово

Општина С'единение[уреди | уреди извор]

Голјам Чардак, Драгомир, Љубен, Мал'к Чардак, Најден Герово, Неделево, Правиште, С'единение, Царимир, Церетелево

Општина Хисарја[уреди | уреди извор]

Беловица, Красново, Крстевич, Мало Крушево, Михилци, М'теница, Ново Железаре, Паничери, Старо Железаре, Старосел, Хисарја, Черничево

Општина Кричим[уреди | уреди извор]

Кричим

Општина Перуштица[уреди | уреди извор]

Перуштица

Општина Стамболијски[уреди | уреди извор]

Јоаким Груево, Куртово Конаре, Стамболијски, Ново Село, Триводици

Општина Куклен[уреди | уреди извор]

Г'л'бово, Добрал'к, Куклен, Руен, Цар Калојан, Јаврово

Општина Сопот[уреди | уреди извор]

Анево, Сопот

Надворешни врски[уреди | уреди извор]