Силистра (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Силистренска област
Област Силистра
Карта на Бугарија, Силистренска област е означена
мапа
Админ. центар:Силистра
Површина:2 846 км2
Население:142 000
Број на општини:7
Регистарска ознака:СС
Областен Управител:Светлана Великова
информација

Силистренска област е една од 28-те области на Бугарија. Таа се наоѓа во историскиот регион на Добруџа и има население од 127,659 луѓе[1][2][3]

Список на населените места во Силистренска област[уреди | уреди извор]

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Алфатар[уреди | уреди извор]

Алеково, Алфатар, Бистра, Васил Левски, Кутловица, Цар Асен, Чуковец

Општина Главиница[уреди | уреди извор]

Баштино, Богданци, В'лкан, Главиница, Дичево, Долно Рјахово, Зафирово, Звенимир, Зебил, Зарица, Калугерене, Коларово, Косара, Листец, Мал'к Преславец, Ножарево, Осен, Падина, Подлес, Сокол, Стефан Караџа, Суходол, Черногор

Општина Дулово[уреди | уреди извор]

Боил, Водно, Вокил, Врбино, Грнчарово, Долец, Дулово, Златоклас, Козјак, Колоб'р, Межден, Овен, Окорш, Орешене, Паисиево, Полковник Таслаково, Поројно, Правда, Прохлада, Раздел, Рујно, Секулово, Скала, Черковна, Чернолик, Черник, Јаребица

Општина Кајнарџа[уреди | уреди извор]

Војново, Голеш, Господиново, Давидово, Добруџанка, Зарник, Кајнарџа, Каменци, Краново, Полковник Чолаково, Попрусаново, Посев, Светослав, Средиште, Стрелково

Општина Силистра[уреди | уреди извор]

Ајдемир, Бабук, Богорово, Брадвари, Б'лгарка, Ветрен, Главан, Јорданово, Казимир, Калипетрово, Полковник Ламбриново, Попкралево, Професор Иширково, Силистра, Смилец, Срацимир, Сребрна, Српово, Ценович

Општина Ситово[уреди | уреди извор]

Босна, Гарван, Добротица, Ирник, Искра, Љубен, Нова Попина, Полјана, Попина, Ситово, Слатина, Јастребна

Општина Тутракан[уреди | уреди извор]

Антимово, Белица, Бреница, Варненци, Дунавец, Нова Черна, Пожарево, Преславци, Старо Село, Сјаново, Тутракан, Трновци, Царев Дол, Цар Самуил, Шуменци

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]