Крџали (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Крџалиска област
Област Кърджали
Карта на Бугарија, Крџалиска област е означена
мапа
Админ. центар:Крџали
Површина:3 209 км2
Население:163 341
Број на општини:7
Регистарска ознака:К
Областен Управител:Ангел Коџаманов
информација

Крџалиска област (бугарски: Област Кърджали; турски: Kırcaali ili) е една од 28-те области на Бугарија. Наоѓа се во јужниот дел на земјата во источниот дел на планината Родопи. Опфаќа површина од 3 209,1 км2 и има население 142,508 луѓе[1][2][3] . Таа граничи на запад со Смољанска област, на северозапад со Пловдивска област, на север и исток со Хасковска област и на југ со Грција.

Список на населените места во Крџалиска област[уреди | уреди извор]

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Ардино[уреди | уреди извор]

Ардино, Аврамово, Ахрјанско, Башево, Бистроглед, Бјал Извор, Бајчево, Богатино, Голобрад, Горно Прахово, Грбиште, Главник, Дојранци, Долно Прахово, Дјадовци, Дедино, Ењовче, Ж'лтуша, Искра, Китница, Кројачево, Латинка, Лениште, Љубино, Левци, Мак, Теменуга, Млечино, Мусево, Рибарци, Падина, Паспал, Песнопој, Правдољуб, Родопско, Русалско, Светулка, Синчец, Сполука, Срнско, Стар Читак, Стојаново, Сухово, Седларци, Трносливка, Трна, Брезен, Хромица, Боровица, Чернигово, Чубрика, Червена Скала, Јаб'лковец

Општина Џебел[уреди | уреди извор]

Албанци, Брежана, Великденче, Воденичарско, В'лкович, Генерал Гешево, Џебел, Добринци, Душинково, Жел'дово, Ж'лти Рид, Ж'лтика, Илијско, Казаците, Камењане, Козица, Контил, Купците, Лебед, Мишевско, Мрежичко, Овчево, Папрат, Плазиште, Подврх, Полјанец, Поточе, Припек, Ридино, Рогозари, Рогозче, Р'т, Рожденско, Скалина, Сл'нчоглед, Софијци, Модрен, Сипец, Телчарка, Трновци, Тјутјунче, Устрен, Цвјатово, Црквица, Чакалци, Черешка, Штерна, Јамино

Општина Кирково[уреди | уреди извор]

Априлци, Бенковски, Врбен, Брзеја, Брегово, Врли Дол, В’лчанка, Горно К’пиново, Горски Извор, Гривјак, Горно Кирково, Дедец, Делвино, Добромирци, Долно К’пиново, Домиште, Дрангово, Дружинци, Дрјанова Глава, Дјулица, Еровете, Завоја, Загорски, Здравчец, Светлен, Кајалоба, Кирково, Китна, Козлево, Костурино, Кран, Крилатица, Кукурјак, Крчовско, Кремен, Лозенградци, Малкоч, Медевци, Метличина, Метличка, Могилјане, М’глене, Нане, Орлица, Островец, Пловка, Подкова, Пресека, Првенци, Првица, Растник, Самодива, Самокитка, Секирка, Средско, Стареjшино, Старово, Стоманци, Стрижба, Тихомир, Фотиново, Хаџиско, Царино, Чавка, Чакаларово, Чичево, Чорбаџиско, Џерово, Шипок, Шопци, Шумнатица, Јаковица, Јанино

Општина Крумовград[уреди | уреди извор]

Аврен, Багрилци, Бараци, Благун, Бојник, Брјаговец, Бук, Вранско, Голјама Чинка, Голјам Девесил, Голјамо Камењане, Горна Кула, Горни Јуруци, Гривка, Гулијка, Гулија, Девесилица, Девесилово, Џанка, Доборско, Долна Кула, Долни Јуруци, Д'ждовник, Егрек, Едрино, Зв'нарка, Зиморница, Златолист, Калајџиево, Каменка, Кандилка, Качулка, Ковил, Кожухарци, Котлари, Красино, Крумовград, К'клица, Лештарка, Лимец, Луличка, Малка Чинка, Мало Камењане, Мал'к Девесил, Метлика, Морјанци, Овчари, Орешари, Падало, Пашинци, Пелин, Перуника, Подрумче Полковник Желјазово, Поточарка, Поточница, Раличево, Рибино, Рогач, Ручеј, Самовила, Сбор, Синигер, Скалак, Сладкодум, Сливарка, Стари Чал, Странџево, Студен Кладенец, С'рнак, Тинтјава, Токачка, Тополка, Хисар, Храстово, Чал, Черничево, Чернооки, Стражец

Општина Крџали[уреди | уреди извор]

Ајрово, Багра, Баштино, Бели Пласт, Бленика, Божак, Бојно, Болјарци, Брош, Бјала Полјана, Бјалка, Велешани, Висока, Висока Полјана, Вишеград, Воловарци, Врбенци, Главатарци, Глухарче, Гњаздово, Голјама Бара, Горна Крепост, Г'сково, Добриново, Долиште, Долна Крепост, Д'ждино, Д'ждовница, Д'нгово, Енчец, Жинзифово, Житарник, Зайчино, Звезделина, Звезден, Звиница, Зв'ника, Зв'нче, Зелениково, Зимзелен, Зорница, Иванци, Илиница, Невестино, Калинка, Калојанци, Каменарци, Кобиљане, Кокиче, Кокошане, Конево, Костино, Крајно Село, Крин, Крушевска, Крушка, Крџали, Ќосево, Лисиците, Л'вово, Љуљаково, Мајсторово, Македонци, Мартино, Миладиново, Мост, Мургово, М'дрец, Ненково, Оп'лченско, Орешница, Островица, Охљувец, Панчево, Пењово, Пепелиште, Перперек, Петлино, Повет, Прилепци, Пропаст, П'дарци, Рани Лист, Резбарци, Ридово, Рудина, Сватбаре, Севдалина, Седловина, Сестринско, Сипеј, Скалиште, Скална Глава, Скрбино, Снежинка, Соколско, Сокољане, Солиште, Срединка, Старо Мјасто, Стражевци, Страхил Војвода, Стремово, Стремци, Татково, Тополчане, Три Могили, Хоџовци, Царевец, Чеганци, Черешица, Черна Скала, Черњовци, Чилик, Чифлик, Широко Поле, Јаребица, Јастреб

Општина Момчилград[уреди | уреди извор]

Ауста, Багрјанка, Балабаново, Каменец, Бивољане, Врело, Горско Дјулево, Груево, Гургулица, Џелепско, Друмче, Девинци, Загорско, Звездел, Карамфил, Конче, Кос, Лале, Летовник, Манчево, Момина С'лза, Момчилград, Нановица, Неофит Бозвелиево, Обичник, Пазарци, Пиjaвец, Плешинци, Постник, Птичар, Прогрес, Равен, Ралица, Садовица, Свобода, Седефче, Седлари, Синделци, Соколино, Сjaрци, Сенце, Татул, Чајка, Кременец, Чобанка, Чомаково, Чуково, Врхари, Јунаци

Општина Черноочене[уреди | уреди извор]

Бакалите, Бедрово, Безводно, Бели Вир, Беснурка, Божурци, Боровско, Босилица, Бостанци, Брза Река, Верско, Водач, Вождово, Војново, В’зел, Габрово, Даскалово, Драганово, Душка, Дјадовско, Железник, Женда, Житница, Јончово, Каблешково, Кањак, Комунига, Копитник, Куцово, Лјасково, Минзухар, Мурга, Небеска, Нови Пазар, Новоселиште, Ночево, Паничково, Патица, Петелово, Прјапорец, Пчеларово, Русалина, Свободиново, Соколите, Среднево, Средска, Стражница, Черна Нива, Черноочене, Јаб’лчени, Јаворово

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. (на англиски) Bulgarian National Statistical Institute - Bulgarian provinces and municipalities in 2009
  2. "pop-stat.mashke.org". Mashke.org. Посетено на 7 March 2017.
  3. (на англиски) „WorldCityPopulation“

Надворешни врски[уреди | уреди извор]