Враца (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Врачанска област
Област Враца
Карта на Бугарија, Врачанска област е означена
мапа
Админ. центар:Враца
Површина:3 621 км2
Население:235 189
Број на општини:10
Регистарска ознака:
Областен Управител:Антонио Георгиев
информација

Врачанска област е една од 28-те области на Бугарија. Наоѓа се во северозападниот дел на земјата. Опфаќа површина од 3 619,7 км2 и има население 170 367 луѓе (2016)[1][2][3].

Список на населените места во Врачанска област[уреди | уреди извор]

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Борован[уреди | уреди извор]

Борован, Добролево, Малорад, Нивјанин, Сираково

Општина Бјала Слатина[уреди | уреди извор]

Алтимир, Буковец, Б'рдарски Геран, Бркачево, Бјала Слатина, Врањак, Врбица, Габаре, Галиче, Драшан, Комарево, Попица, Соколаре, Тлачене, Трнава, Трнак

Општина Враца[уреди | уреди извор]

Баница, Бели Извор, Веслец, Вировско, Власатица, Враца, Голјамо Пештене, Горно Пештене, Девене, Згориград, Костелево Лиљаче, Љутаџик, Мало Пештене, Мраморен, Нефела, Оходен, Паволче, Тишевица, Три Кладенци, Челопек, Чирен

Општина Козлодуј[уреди | уреди извор]

Бутан, Гложене, Козлодуј, Крива Бара, Х'рлец

Општина Криводол[уреди | уреди извор]

Баурене, Ботуња, Галатин, Главаци, Големо Бабино, Градешница, Добруша, Краводер, Криводол, Лесура, Осен, Пудрија, Ракево, Уровене, Фурен

Општина Мездра[уреди | уреди извор]

Боденец, Брусен, В'рбешница, Горна Бешовица, Горна Кремена, Долна Кремена, Д'рманци, Елисејна, Зверино, Злидол, Игнатица, Кален, Крапец, Крета, Лик, Љутиброд, Љутидол, Мездра, Моравица, Оселна, Ослен Криводол, Очиндол, Реб'рково, Руска Бела, Старо Село, Типченица, Цаконица, Царевец

Општина Мизија[уреди | уреди извор]

Војводово, Крушовица, Липница, Мизија, Сараево, Софрониево

Општина Орјахово[уреди | уреди извор]

Галово, Горни Вадин, Долни Вадин, Лесковец, Орјахово, Остров, Селановци

Општина Роман[уреди | уреди извор]

Долна Бешовица, Камено поле, Караш, Кунино, Курново, Марково Равниште, Радовене, Роман, Сињо Брдо, Средни Р'т, Стојановци, Струпец, Хубавене

Општина Хајредин[уреди | уреди извор]

Ботево, Брзина, Манастириште, Михајлово, Рогозен, Хајредин

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]