Варна (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Варненска област
Област Варна
Карта на Бугарија, Варненската област е означена
мапа
Админ. центар:Варна
Површина:3 820 км²
Население:445 200
Број на општини:12
Регистарска ознака:В
Областен управник:Петар Кандиларов
информација

Варненската област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во североисточниот дел на земјата. Таа вклучува делови од Јужна Добруџа и најисточните делови на Предбалканот и Стара Планина. Граничи со областите Бургаска, Добричка и Шуменска. На исток Варненската област граничи со Црното Море и опфаќа површина од 3.820 км2. Во областа има 158 населени места, од кои 10 се градови.[1]

Список на населените места во Варненска област[уреди | уреди извор]

Градовите се со здебелени букви.

Општина Аврен[уреди | уреди извор]

Аврен, Бенковски, Близнаци, Болјарци, Добри Дол, Д'бравино, Здравец, Казашка Река, Китка, Круша, Приселци, Равна Гора, Садово, Синдел, Царевци, Тр'стиково, Јунак

Општина Аксаково[уреди | уреди извор]

Аксаково, Ботево, Водица, В'глен, Генерал Кантарџиево, Доброглед, Долиште, Засмјано, Зорница, Игнатиево, Изворско, Кичево, Климентово, Крумово, Куманово, Љубен Каравелово, Новаково, Орешак, Осеново, Припек, Радево, Сл'нчево, Јаребична

Општина Белослав[уреди | уреди извор]

Белослав, Езерово, Разделна, Страшимирово

Општина Бјала[уреди | уреди извор]

Бјала, Горица, Господиново, Дјулино, Попович, Самотино

Општина Варна[уреди | уреди извор]

Варна, Звездица, Казашко, Каменар, Константиново, Тополи

Општина Ветрино[уреди | уреди извор]

Белоградец, Ветрино, Габ'рница, Доброплодно, Млада гвардија, Момчилово, Невша, Неофит Рилски, Средно Село, Јагнило

Општина В’лчи Дол[уреди | уреди извор]

Бојана, Брестак, Војводино, В’лчи Дол, Генерал Киселово, Генерал Колево, Добротич, Есеница, Зв’нец, Изворник, Искар, Калојан, Караманите, Кракра, Метличина, Михалич, Обориште, Радан војвода, Стефан Караџа, Страхил, Червенци, Штипско

Општина Долни Чифлик[уреди | уреди извор]

Булаир, Б'рдарево, Венелин, Голица, Горен Чифлик, Гроздјово, Детелина, Долни Чифлик, Кривини, Нова Шипка, Ново Орјахово, Пчелник, Рудник, Солник, Старо Орјахово, Шкорпиловци, Јунец

Општина Девња[уреди | уреди извор]

Девња, Кипра, Падина

Општина Д’лгопол[уреди | уреди извор]

Арковна, Аспарухово, Борјана, Величково, Д’лгопол, Камен дjaл, Комунари, Красимир, Лопушна, Медовец, Партизани, Полjaците, Ројак, Сава, Сладка Вода, Цонево

Општина Провадија[уреди | уреди извор]

Бл'сково, Бозвелијско, Брзица, Венчан, Градинарово, Добрина, Житница, Златина, Китен, Комарево, Кривња, Манастир, Неново, Овчага, Петров Дол, Провадија, Равна, Славејково, Снежина, Староселец, Тутраканци, Храброво, Чајка, Черковна, Черноок

Општина Суворово[уреди | уреди извор]

Баново, Дрндар, Изгрев, Калиманци, Левски, Николаевка, Просечен, Суворово, Чернево

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. „Варненската област“. Архивирано од изворникот на 2007-02-06. Посетено на 2006-09-18.