Ловеч (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ловечка област
Област Ловеч
Карта на Бугарија, Ловечка област е означена
мапа
Админ. центар:Ловеч
Површина:4 128 км2
Население:167 931
Број на општини:8
Регистарска ознака:ОB
Областен Управител:Сурај Велиева
информација

Ловечка област е една од 28-те области на Бугарија. Наоѓа се во северниот дел на замјата во Предбалканот и Стара Планина. Опфаќа површина од 4 128,8 км2 и има население 167 931 луѓе.

Список на населените места во Ловечка област[уреди | уреди извор]

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Априлци[уреди | уреди извор]

Велчево, Драшкова Полјана, Априлци, Скандалото, Черневото

Општина Јабланица[уреди | уреди извор]

Батулци, Брестница, Голјама Брестница, Добревци, Д’бравата, Златна Панега, Мал’к Извор, Орешене, Јабланица

Општина Летница[уреди | уреди извор]

Горско Сливово, Крушуна, Крпачево, Летница

Општина Ловеч[уреди | уреди извор]

Абланица, Александрово, Баховица, Брестово, Б’лгарене, Владиња, Горан, Горно Павликене, Гостиња, Деветаки, Дојренци, Дренов, Д'брава, Изворче, Јоглав, Казачево, К’крина, Лешница, Лисец, Ловеч, Малиново, Прелом, Пресјака, Скобелево, Славјани, Слатина, Сливек, Смочан, Соколово, Стефаново, Радјувене, Тепава, Умаревци, Хлевене, Чавдарци

Општина Луковит[уреди | уреди извор]

Бежаново, Беленци, Дерманци, Д’бен, Карлуково, Торос, Луковит, Петревене, Пештерна, Румјанцево, Тодоричене, ’глен

Општина Тетевен[уреди | уреди извор]

Брезово, Б’лгарски Извор, Бабинци, Васиљово, Галата, Глогово, Гложене, Голјам Извор, Горното Село, Градежница, Дивчовото, Лозето, Малка Желјазна, Рибарица, Тетевен, Черни Вит

Општина Тројан[уреди | уреди извор]

Балабанско, Балканец, Бели Ос’м, Белиш, Борима, Врабево, Голjaма Желјазна, Горно Трапе, Гумоштник, Дебнево, Добродан, Д’лбок Дол, Калејца, Ломец, Орешак, Патрешко, Старо Село, Терзијско, Тројан, Черни Ос’м, Чифлик, Шипково

Општина Угрчин[уреди | уреди извор]

Голец, Драгана, Каленик, Катунец, Кирчево, Лесидрен, Микре, Орљане, Славштица, Сопот, Угрчин

Надворешни врски[уреди | уреди извор]