Прејди на содржината

Плевен (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Плевенска област
Област Плевен
Карта на Бугарија, Плевенска област е означена
мапа
Админ. центар:Плевен
Површина:4 333 км2
Население:310 449
Број на општини:11
Регистарска ознака:ЕB
Областен Управител:Цветко Цветков
информација

Плевенска област е една од 28-те области на Бугарија. Наоѓа се во северниот дел на земјата во центарот на Дунавската Рамнина, во историската област Мизија. Опфаќа површина од 4 333 км2 и има население од 269,752 луѓе.[1][2][2]

Список на населените места во Плевенска област[уреди | уреди извор]

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Белене[уреди | уреди извор]

Белене, Бјала Вода, Деков, Кулина Вода, Петокладенци, Татари.

Општина Гуљанци[уреди | уреди извор]

Брест, Гиген, Иск’р, Гуљанци, Долни Вит, Д’бован, Загражден, Крета, Ленково, Милковица, Сомовит, Шијаково.

Општина Долна Митрополија[уреди | уреди извор]

Бајкал, Биволаре, Божурица, Брегаре, Горна Митрополија, Гостиља, Долна Митрополија, Комарево, Крушовене, Ореховица, Победа, Подем, Рибен, Славовица, Ставерци, Трстеник.

Општина Долни Д’бник[уреди | уреди извор]

Бркач, Горни Д’бник, Градина, Долни Д’бник, Крушовица, Петрница, Садовец.

Општина Искар[уреди | уреди извор]

Долни Луковит, Искар, Писарово, Староселци.

Општина Кнежа[уреди | уреди извор]

Бреница, Еница, Кнежа, Лазарово.

Општина Левски[уреди | уреди извор]

Асеновци, Аспарухово, Божурлук, Б’лгарене, Варана, Градиште, Изгрев, Козар Белене, Левски, Малчика, Обнова, Стежерово, Трнчовица.

Општина Никопол[уреди | уреди извор]

Асеново, Бацова Махала, В’бел, Дебово, Драгаш Војвода, Евлогиево, Жернов, Лозица, Љубеново, Муселиево, Никопол, Новачене, Санадиново, Черковица.

Општина Плевен[уреди | уреди извор]

Беглеж, Бохот, Брестовец, Бршљаница, Буковл’к, Врбица, Горталово, Гривица, Дисевица, Јасен, Коиловци, Кртожабене, К’шин, Ласкар, Мечка, Николаево, Опанец, Пелишат, Плевен, Радишево, Ралево, Славјаново, Тодорово, Тученица, Трнене.

Општина Пордим[уреди | уреди извор]

Борислав, В’лчитрн, Згалево, Каменец, Катерица, Одрне, Пордим, Тотлебен.

Општина Червен Брјаг[уреди | уреди извор]

Бресте, Глава, Горник, Девенци, Којнаре, Лепица, Радомирци, Ракита, Реселец, Рупци, Сухаче, Телиш, Червен Брјаг, Чомаковци.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]