Разград (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Разградска Област
Област Разград
Карта на Бугарија, Разградска област е означена
карта
Админ. центар:Разград
Површина:2 637 км2
Население:148 744
Број на општини:7
Регистарска ознака:
Областен управител:Наско Атанасов
информација

Разгрaдска Област — една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во североисточниот дел на земјата. Опфаќа површина од 2637 км2 и има население од 132,740 луѓе.[1][2][3]

Список на населените места во Разградската Област[уреди | уреди извор]

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Завет[уреди | уреди извор]

Брестовене, Веселец, Завет, Иван Шишманово, Острово, Прелез, Сушево

Општина Исперих[уреди | уреди извор]

Белинци, Брдоква, Вазово, Голјам Поровец, Делчево, Лудогорци, Духовец, Драгом'ж, Исперих, Јаким Груево, Јонково, Китанчево, Конево, К'пиновци, Л'вино, Мал'к Поровец, Печеница, Подајва, Рајнино, Свештари, Средоселци, Старо Селиште, Тодорово,

Општина Кубрат[уреди | уреди извор]

Беловец, Бисерци, Божурово, Горичево, Задруга, Зв'нарци, Каменово, Кубрат, Медовене, М'древо, Равно, Савин, Севар, Сеслав, Тертер, Точилари, Јупер

Општина Лозница[уреди | уреди извор]

Веселина, Гороцвет, Градина, Бели Лом, Каменар, Кројач, Лозница, Ловско, Манастирско, Манастирци, Островче, Сејдол, Сиња Вода, Студенец, Трапиште, Трбач, Чудомир

Општина Разград[уреди | уреди извор]

Балкански, Благоево, Гецово, Дрјановец, Дјанково, Киченица, Липник, Мортагоново, Недоклан, Осенец, Побит Кам'к, Просторно, Пороиште, Радинград, Разград, Раковски, Стражец, Топчии, Ушинци, Черковна, Јасеновец

Општина Самоил[уреди | уреди извор]

Богданци, Богомилци, Владимировци, Голјама Вода, Голјам Извор, Желјазковец, Здравец, Кара Михал, Кривица, Ножарово, Пчелина, Самoил, Хума, Хрсово

Општина Цар Калојан[уреди | уреди извор]

Езерче, Костанденец, Цар Калојан

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]