Шумен (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шуменска област
Област Шумен
Карта на Бугарија, Шуменска област е означена
мапа
Админ. центар:Шумен
Површина:3 390,2 км²
Население:194,090
Број на општини:10
Регистарска ознака:Н
Областен Управител:Красимир Костов
информација

Шуменска област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа ве североисточниот дел на земјата. На исток таа граничи со Варненска, на запад со областите Разградска и Трговишка, на север — со областите Силистренска и Добричка, а на југ — со Бургаска област.

Шуменска област има површина од 3 390,2 км2 и население 194,090 жители.[1][2][3]

Список на населените места во Шуменска област[уреди | уреди извор]

Градовите се со задебелен фонт.

Општина Венец[уреди | уреди извор]

Борци, Боjан, Буjновица, Венец, Габрица, Денница, Дренци, Изгрев, Капитан Петко, Осеновец, Страхилица, Черноглавци, Jaсенково

Општина Врбица[уреди | уреди извор]

Божурово, Бjaла Река, Врбица, Иваново, Конево, Краjгорци, Ќолмен, Ловец, Маломир, Менгишево, Методиево, Нова Бјала Река, Стањанци, Сушина, Тушовица, Чернооково

Општина Каолиново[уреди | уреди извор]

Браничево, Гусла, Доjранци, Долина, Загориче, Каолиново, Климент, Лиси Врх, Лјатно, Наум, Омарчево, Пристое, Сини Вир, Средковец, Тодор Икономово, Т'кач

Општина Каспичан[уреди | уреди извор]

Врбјане, Златна Нива, Каспичан, Каспичан (село), Косово, Ќулевча, Марково, Могила, Плиска

Општина Никола Козлево[уреди | уреди извор]

Векилски, В’лнари, Каравелово, Красен Дол, Крива Река, Никола Козлево, Пет Могили, Ружица, Хрсово, Цани Гинчево, Црквица

Општина Нови Пазар[уреди | уреди извор]

Беджене, Војвода, Енево, Жилино, Зајчино Ореше, Избул, Мировци, Нови пазар, Памукчии, Писарево, Правенци, Преселка, Сечиште, Стан, Стоян Михајловски, Трница

Општина Велики Преслав[уреди | уреди извор]

Драгоево, Златар, Имренчево, Кочово, Миланово, Мокреш, Мостич, Осмар, Велики Преслав, Суха Река, Троица, Хан Крум

Општина Смјадово[уреди | уреди извор]

Александрово, Бјал брјаг, Веселиново, Жел’д, К’лново, Ново Јанково, Риш, Смјадово, Черни Врх, Јанково

Општина Хитрино[уреди | уреди извор]

Бајково, Близнаци, Висока Полјана, Врбак, Дл’жко, Добри Војниково, Единаковци, Живково, Звегор, Иглика, Калино, Камењак, Развигорово, Сливак, Становец, Студеница, Тервел, Тимарево, Трем, Хитрино, Черна

Општина Шумен[уреди | уреди извор]

Белокопитово, Благово, Васил Друмев, Велино, Ветриште, Вехтово, Градиште, Дибич, Друмево, Ивански, Илија Бл’сково, Кладенец, Костена Река, Коњовец, Лозево, Мадара, Мараш, Новосел, Овчарово, Панаjот Волово, Радко Димитриево, Салманово, Средња, Струино, Царев Брод, Черенча, Шумен

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]