Русе (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Русенска Област
Област Русе
Карта на Бугарија, Русенска област е означена
карта
Админ. центар:Русе
Површина:2 803 км2
Население:267 621
Број на општини:8
Регистарска ознака:P
Областен Управител:Марија Димова
информација

Русенска Област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во северниот дел на земјата, и има население од 235,252 жители.[1][2][3]

Список на населените места во Русенска Област[уреди | уреди извор]

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Борово[уреди | уреди извор]

Батин, Борово, Брестовица, Волово, Горно Абланово, Екзарх Јосиф, Обретеник

Општина Бјала[уреди | уреди извор]

Бистренци, Лом Черковна, Босилковци, Ботров, Бјала, Дрјановец, Копривец, Пејчиново, Пет кладенци, Полско Косово, Стрмен

Општина Ветово[уреди | уреди извор]

Б’з’н, Ветово, Глоџево, Кривња, Писанец, Сеново, Смирненски

Општина Две Могили[уреди | уреди извор]

Баниска, Батишница, Б’зовец, Две Могили, Могилино, Каран Врбовка, Кацелово, Острица, Пепелина, Помен, Чилнов, Широково

Општина Иваново[уреди | уреди извор]

Божичен, Иваново, Кошов, Красен, Мечка, Нисово, Пиргово, Сваленик, Табачка, Трстеник, Церовец, Червен, Штрклево

Општина Русе[уреди | уреди извор]

Басарбово, Долно Абланово, Мартен, Јастребово, Николово, Ново Село, Просена, Русе, Сандрово, Семерџиево, Тетово, Хотанца, Червена Вода

Општина Сливо Поле[уреди | уреди извор]

Бабово, Борисово, Бршлен, Голјамо Враново, Јуделник, Кошарна, Мало Враново, Рјахово, Сливо Поле, Стамболово, Черешово

Општина Ценово[уреди | уреди извор]

Белцов, Бељаново, Џуљуница, Долна Студена, Караманово, Кривина, Новград, Пиперково, Ценово

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]