Пазарџик (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пазарџичка област
Област Пазарджик
Пазарџичката област на карта на Бугарија
карта
Админ. центар:Пазарџик
Површина:4 459 км²
Население:319 358
Број на општини:11
Регистарска ознака:
Обласен управник:Ангел Чолаков
Информации

Пазарџичка област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во јужниот дел на земјата во историската област Тракија. Опфаќа површина од 4 459 км2 и има население од 275,548 жители.[1][2][3]

Список на населените места во Пазарџичка област[уреди | уреди извор]

Градовите се со задбелени букви.

Општина Батак[уреди | уреди извор]

Батак, Нова Махала, Фотиново.

Општина Белово[уреди | уреди извор]

Аканџиево, Белово, Габровица, Гољамо Белово, Д’бравите, Мененќово, Момина Клисура, Сестримо.

Општина Брацигово[уреди | уреди извор]

Брацигово, Бјага, Жребичко, Исперихово, Козарско, Равногор, Розово.

Општина Велинград[уреди | уреди извор]

Абланица, Алендарова, Биркова, Бозјова, Бутрева, Велинград, Всемирци, Враненци, Грашево, Горна Биркова, Горна Д’бева, Драгиново, Долна Д’бева, Јундола, Кандови, Крстава, Пашови, Рохлева, Света Петка, Цветино, Чолакова.

Општина Лесичово[уреди | уреди извор]

Боримечково, Динката, Калугерово, Лесичово, Памидово, Церово, Штрково.

Општина Пазарџик[уреди | уреди извор]

Априлци, Алеко Константиново, Братаница, Величково, Гелеменово, Главиница, Говедаре, Дебрштица, Добровница, Драгор, Зв’ничево, Ивајло, Јунаците Крали Марко, Љахово, Мало Конаре, Мирјанци, Мокриште, Овчеполци, Огњаново, Пазарџик, Паталеница, Пиштигово, Росен, Сараја, Сбор, Синитово, Тополи Дол, Хаџиево, Цар Асен, Црнча, Черногорово.

Општина Панаѓуриште[уреди | уреди извор]

Бања, Б’та, Левски, Елшица, Обориште, Панаѓуриште, Поибрене, Попинци, Панаѓурски Колонии, Сребриново.

Општина Пештера[уреди | уреди извор]

Капитан Димитриево, Пештера, Радилово.

Општина Ракитово[уреди | уреди извор]

Дорково, Костандово, Ракитово.

Општина Септември[уреди | уреди извор]

Бошуља, Варвара, Ветрен, Ветрен Дол, Виноградец, Горно Вршило, Долно Вршило, Злокучене, Карабунар, Ковачево, Лозен, Семчиново, Септември, Симеоновец, Славовица.

Општина Стрелча[уреди | уреди извор]

Блатница, Дјулево, Свобода, Смилец, Стрелча.

Општина Срница[уреди | уреди извор]

Медени Пољани, Побит Кам’к, Срница.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]