Трговиште (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Tрговишка област
Област Търговище
Карта на Бугарија, Трговишка област е означена
мапа
Админ. центар:Трговиште
Површина:2 716 км2
Население:129,675
Број на општини:5
Регистарска ознака:Т
Областен Управител:Петар Карагеоргиев
информација

Трговишка област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во северозападниот дел на земјата. Административен центар на областа е градот Трговиште. На исток таа граничи со Шуменска област, на запад со Великотрновска област, на север — со областите Русенска и Разградска, а на југ — со Сливенска област. Трговишка област има површина од 2.716 км2 и население 129,675 жители.[1][2][3]

Список на населените места во Трговишка област[уреди | уреди извор]

Градовите се со удебелен фонт

Општина Антоново[уреди | уреди извор]

Антоново, Банковец, Богомолско, Букак, Великовци, Велjово, Глашатаj, Голjамо Долjане, Горна Златица, Девино, Длжка Полjана, Добротица, Долна Златица, Д'бравица, Изворово, Капиште, Китино, Коноп, Краjполе, Крушолак, К'пинец, Ќосевци, Љубичево, Малка Черковна, Малоградец, Манушевци, Мечово, Милино, Моравица, Моравка, Орач, Пиринец, Пороjно, Присоjна, Пчелно, Равно Село, Разделци, Свирчово, Свободица, Семерци, Сл'нчовец, Стара Речка, Старчиште, Стеврек, Стоjново, Строjновци, Таjмиште, Тиховец, Трескавец, Халваџиско, Чеканци, Черна Вода, Черни Брjаг, Шишковица, Jaзовец , Jaребично, Jaстребино

Општина Омуртаг[уреди | уреди извор]

Беломорци, Бостан, Б'лгараново, Велигденче, Величка, Веренци, Веселец, Висок, Врани Кон, Голjамо Црквиште, Горна Хубавка, Горно Козарево, Горно Новково, Горско Село, Долна Хубавка, Долно Козарево, Долно Новково, Зелена Морава, Змеjно, Звездица, Илиjно, Камбурово, Кестеново, Козма Презвитер, Красноселци, Мало Црквиште, Могилец, Обител, Омуртаг, Панаjот Хитово, Паничино, Петрино, Пл'стина, Птичево, П'дарино, Прван, Росица, Р'тлина, Средиште, Станец, Т'пчилештово, Угледно, Царевци, Церовиште, Чернокапци

Општина Опака[уреди | уреди извор]

Голjамо Градиште, Горско Абланово, Грчиново, Крепча, Љублен, Опака

Општина Попово[уреди | уреди извор]

Априлово, Баба Тонка, Берковски, Бракница, Водица, Гагово, Глогинка, Горица, Долец, Долна Кабда, Дриново, Еленово, Заветно, Зараево, Захари Стоjаново, Звезда, Иванча, Кардам, Ковачевец, Козица, Конак, Ломци, Манастирица, Марчино, Медовина, Осиково, Паламарца, Помоштица, Попово, Посабина, Садина, Светлен, Славjаново, Трстика, Цар Асен

Општина Трговиште[уреди | уреди извор]

Алваново, Александрово, Баjачево, Бистра, Божурка, Братово, Буjново, Буховци, Вардун, Васил Левски, Голjaмо Ново, Голjaмо Соколово, Горна Кабда, Давидово, Драгановец, Дралфа, Д'лгач, Здравец, Копрец, Кошничари, Кралево, Кршно, Лилjак, Ловец, Макариополско, Маково, Миладиновци, Мировец, Момино, Надарево, Овчарово, Осен, Острец, Паjдушко, Певец, Подгорица, Преселец, Пресиjaн, Пресjaк, Пробуда, Пролаз, Разбоjна, Ралица, Росина, Руец, Стража, С'единение, Тврдинци, Трговиште, Трновца, Цветница, Черковна

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]