Русе (област)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Русенска област)
Русенска област
Област Русе
Карта на Бугарија, Русенска област е означена
мапа
Админ. центар:Русе
Површина:2 803 км2
Население:267 621
Број на општини:8
Регистарска ознака:P
Областен Управител:Марија Димова
информација

Русенска област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во северниот дел на земјата.

Список на населените места во Русенска област[уреди | уреди извор]

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Борово[уреди | уреди извор]

Батин, Борово, Брестовица, Волово, Горно Абланово, Екзарх Јосиф, Обретеник

Општина Бјала[уреди | уреди извор]

Бистренци, Лом Черковна, Босилковци, Ботров, Бјала, Дрјановец, Копривец, Пејчиново, Пет кладенци, Полско Косово, Стрмен

Општина Ветово[уреди | уреди извор]

Б'з'н, Ветово, Глоџево, Кривња, Писанец, Сеново, Смирненски

Општина Две Могили[уреди | уреди извор]

Баниска, Батишница, Б'зовец, Две Могили, Могилино, Каран Врбовка, Кацелово, Острица, Пепелина, Помен, Чилнов, Широково

Општина Иваново[уреди | уреди извор]

Божичен, Иваново, Кошов, Красен, Мечка, Нисово, Пиргово, Сваленик, Табачка, Трстеник, Церовец, Червен, Штрклево

Општина Русе[уреди | уреди извор]

Басарбово, Долно Абланово, Мартен, Николово, Ново Село, Просена, Русе, Сандрово, Семерџиево, Тетово, Хотанца, Червена Вода, Јастребово

Општина Сливо Поле[уреди | уреди извор]

Бабово, Борисово, Бршлен, Голјамо Враново, Кошарна, Мало Враново, Рјахово, Сливо Поле, Стамболово, Черешово, Јуделник

Општина Ценово[уреди | уреди извор]

Белцов, Белјаново, Џуљуница, Долна Студена, Караманово, Кривина, Новград, Пиперково, Ценово

Надворешни врски[уреди | уреди извор]