Маерлинг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одри Хепберн и Мел Ферер во Маерлинг

Маерлинг е името на една епизода од американската телевизиска серија Producers' Showcase направена за NBC, емитувана на 24 февруари 1957 година.

Приказната во Маерлинг се заснова на вистинитата трагична љубовна врска меѓу Принцот Рудолф од Австрија и неговата домарка Бароницата Мери Ветсера, која завршува со нивната мистериозна смрт на 30 јануари 1889 година во Маерлинг во Австрија.